Світ
15 лютого 2017
Казахстанський школяр винайшов «розумну» тюбетейку
Головний убір з датчиком руху оповіщатиме сліпих і слабозорих людей про появу перешкод на шляху під час ходьби.
news-image

"Розумний" головний убір - SMART-тюбетейку - для сліпих і слабозорих людей винайшов учень дванадцятого класу НІШ ( "Назарбаєв інтелектуальна школа") міста Актау в Казахстані Саттігалі Жолдасбай, передає «Є!»

На тюбетейці є датчик руху, він дає сигнал вібромотору, взятому від звичайного стільникового телефону. Коли людина йде, сенсори на тюбетейці вловлюють перешкоду попереду і починають вібрувати, сповіщаючи про появу перешкоди, - розповів винахідник в інтерв'ю місцевому агентству "Казінформ".

За словами школяра, завдяки цьому пристрою, людина, що погано бачить, може скорегувати свій рух: повернути або зупинитися.

Проект розроблений на мікроплат Ардуіно (апаратно-програмний засіб для побудови простих систем автоматики - прим. ред.). Сподіваюся, мій винахід зможе допомогти слабким зором і сліпим людям,- зазначив Жолдасбай.

За даними НІШ міста Актау, юний винахідник влітку минулого року пройшов навчання на спеціальних двотижневих курсах в Малайзії. В Астані він візьме участь у виставці наукових проектів, де представить свої роботи від Мангістауської області. На виставці також будуть показані проекти інших учнів цієї школи, наприклад, роботи зі створення "розумного будинку" або автоматичною поливної системи для кімнатних рослин.

Перша НІШ була відкрита в місті Астані в січні 2009 року. В даний час в республіці функціонують вже 18 подібних навчальних закладів.

Читайте також: Поліція затримала таксиста, який підвозив ймовірних вбивць Кім Чен Нама - Telegraph
Читайте також: Ужгородець через інтернет розгорнув шахрайську діяльність всеукраїнського масштабу
Читайте також: У МЗС РФ відповіли Трампу щодо повернення Криму Україні