Суспільство
15 лютого 2017
Біжи або помри! Україну охоплює смертельно-небезпечна гра для дітей
Батьки будьте пильними, а водії стережіться – в Україні дітей почали втягувати в смертельно-небезпечну гру «Біжи або помри»! Співробітники поліції України розповіли про суть цього жахливого явища і дали поради, як можна уникнути біди.
news-image

Суть смертельно-небезпечної вуличної гри “Біжи або помри” полягає в тому, що дитина має перебігти дорогу якомога ближче до транспортного засобу, а інші її друзі, також втягнуті в це ризиковане заняття, мають зняти дійство на телефон. Про це розповіла начальник відділу ювенальної превенції поліції Головного управління у Полтавській області Ірина Карюк. Гра називається «Біжи або помри» і вона стрімко поширюється в соціальних мережах і месенджерах. Прийшла ця «чума» до нас з Росії, а в Україні вперше про неї стало відомо ще влітку 2016 року – саме тоді в мережі почало з’являтися відео з підлітками, що перебігають дорогу з жвавим рухом авто, передає «Є!», посилаючись на АвтоЦентр.

«Зрозуміло, що дитина, яка не впорається із завданням, може серйозно постраждати або взагалі загинути. Тому наше спільне завдання (батьків, вчителів і поліції) провести відповідну роз’яснювальну роботу з дітьми – попередити їх про небезпеку і високу ймовірність трагічних наслідків», – заявила Ірина Карюк.

Правоохоронці радять водіям бути уважними під час появи дітей на узбіччі дороги, а батькам і вчителям – більше спілкуватися, цікавитися їхніми контактами (особливо новими знайомствами), вивчати інтереси і перевіряти профілі соцмереж.

беги или умри

Як повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України, нелюди, які організували смертельно-небезпечні захоплення для підлітків, працюють так. Вони відкривають у соціальних мережах групи, в яких доводять дітей до самогубства. Ось приклади деяких з них: «Кити пливуть вгору», «Розбуди мене о 4.20», «f57», «f58», «Тихий дім», «Ріна», «Няпока», «Море китів», «50 днів до мого…», а також такі хештеги: «дім китів», «море китів», «чумацький шлях», «150 зірок», «хочу в гру», «біжи або помри» і записування на своїй «стіні» цифр, починаючи від 50 і менше. Кіберполіція вже виявила одну з таких груп – «https://vk.com/blueskitea». До неї входили 209 користувачів із України. Ці спільноти щодня блокуються адміністрацією соцмереж за зверненнями правоохоронних органів або їх користувачів.

Як дітей приваблюють і що робити для запобігання біді

Для того, щоб вступити в такі групи, дитині потрібно подати заявку для вступу до неї і написати певний текст у себе на сторінці. Якщо адміністрація групи затвердить кандидатуру, то буде проведено невелике психологічне вивчення особистості та її готовності до самогубства через спілкування в приваті. Надалі адміністратор групи схиляє дитину до виконання завдань (квестів), причому практично всі завдання передбачають завдання дитиною власноруч каліцтва або заподіяння болю. Всі ці «квести» в обов’язковому порядку знімаються на відео.

Коли адміністратор групи впевнений у тому, що дитина готова до самогубства, створюється аудіо з музикою, де підліток виступає в головній ролі. У ролику розповідається про всі його проблеми, які той озвучив «провіднику». Єдиний вихід з усіх проблем, яки озвучується в цьому «творі», – вчинити самогубство. Перед цим дитина слухає аудіозапис і робить останній крок. Момент смерті фіксується іншими учасниками групи на камеру в режимі online, а відеозапис надалі поширюються в мережі Інтернет або в Darknet.

беги или умри

Щоб допомогти уникнути біди правоохоронці дали всім батькам кілька важливих порад:

– потрібно приділяти більше уваги психологічному стану дитини;

– слід перевіряти шкіру дитини на наявність пошкоджень. У разі їх виявлення – з’ясовувати обставини, за яких вони з’явилися. Особливу увагу звертати на пошкодження різного роду у формі кита;

– важливо перевіряти облікові записи (аккаунти) дитини в соціальних мережах і групи, до яких входить аккаунт. Перевіряти зміст спілкування у приватних чатах;

– звертати увагу на коло спілкування дитини;

– намагатися зайняти вільний час дитини спортивними або культурними секціями;

– обов’язково контролювати, які фото- та відеофайли розміщені в гаджетах дитини;

– встановлювати функцію «батьківський контроль» на всіх гаджетах дитини.

беги или умри