Світ
16 лютого 2017
Законопроект, що ускладнює скасування санкцій проти РФ, внесено у Конгрес США
Будь-яке пом'якшення санкцій буде можливе лише за згоди Конгресу.
news-image

Група впливових американських конгресменів, що представляють Республіканську і Демократичну партії, виступили з ініціативою, яка серйозно ускладнює можливість скасування санкцій проти Росії, повідомляє «Є!» із посиланням на Уніан.

«Акт про перегляд санкцій стосовно Росії» (Russia Sanctions Review Act), оприлюднений 15 лютого членами нижньої палати Конгресу, зобов'язує президента США заздалегідь повідомити Конгрес про плани щодо скасування санкцій, введених після анексії Криму і спроб Москви втрутитися у хід виборчої кампанії в США. Будь-яке пом'якшення санкцій, за версією авторів законопроекту, можливе лише за згоди Конгресу.

Тижнем раніше аналогічний законопроект був внесений на розгляд комітетів верхньої палати групою сенаторів, що представляють і Республіканську і Демократичну партії.

Авторами нової законодавчої ініціативи також стали представники обох партій у нижній палаті – демократи Стені Хоєр, Адам Шифф, Еліот Енгл і республіканці Том Руні і Адам Кінзінгер.

Як і ініціатива сенаторів, законопроект членів нижньої палати передбачає, що після оголошення про можливе скасування санкцій у законодавців є 120 днів на те, щоб розглянути і заблокувати рішення Білого дому. Протягом цього терміну президент США не може приймати жодних рішень, пов'язаних із санкційних режимом.

Крім того, в документі йдеться, що скасування санкцій неможливе доти, доки президент не представить Конгресу докази того, що Москва припинила надавати підтримку озброєним терористам в Україні і відмовилася від спроб втрутитися в справи сусідньої держави.

На думку конгресмена Еліота Енгла, зараз президент Путін «тестує» нову адміністрацію США. Доказом цього член нижньої палати вважає появу «російського розвідувального корабля за 30 миль від узбережжя штату Коннектикут», «військові злочини в Сирії», що допускає Москва у Сирії, і триваюче військове втручання в Україні. «У цій ситуації ми повинні не скасовувати, а посилювати санкції», - зауважив конгресмен.

Автори законопроекту вважають, що їх ініціатива буде підтримана більшістю членів нижньої палати. У 2015 році аналогічний законопроект, що дозволяє конгресу заблокувати спробу скасування санкцій стосовно Ірану, був схвалений переважною більшістю голосів в обох палатах конгресу.