Новорічний подарунок НБУ: Валютні кредити перерахують по 7,99 грн/дол
"Поблажка" світить лише за іпотечними валютними кредитами з залишком не вище 2,5 млн грн
news-image

Нацбанк погодив з банкірами і валютними позичальниками умови реструктуризації валютних кредитів – реструктуризація буде проводитися за офіційним курсом на 1 січня 2014 року, тобто по 7,9903 грн/дол.

Про це пише "Єдність" з посиланням на УНІАН.

Національний банк України погодив з банками – найбільшими кредиторами по іпотеці і об’єднаннями валютних позичальників текст меморандуму, який передбачає реструктуризацію валютних кредитів у гривню за курсом на день реструктуризації і прощення курсової різниці за 2014 рік пропорційно погашенню кредиту.

Реструктуризація буде проводитися за іпотечними валютними кредитами з залишком основної суми боргу не вище 2,5 млн грн за офіційним курсом на 1 січня 2014 - 7,9903 грн/дол.

Меморандум передбачає заборону на підвищення процентної ставки по реструктуризованої частини кредиту протягом трьох років з моменту реструктуризації, списання нарахованих на момент реструктуризації штрафних санкцій та заміну за заявою позичальника ануїтетною форми погашення кредиту на класичну.

Крім цього, відповідальність позичальника за кредитом обмежується предметом іпотеки і забороняється відступлення права вимоги іншим фінустановам без попередньої пропозиції позичальникові погасити кредит за ціною поступки права вимоги.

Також меморандум передбачає створення спецкомісії при Нацбанку для контролю його виконання та затвердження правил проведення реструктуризації постановою НБУ.