Світ
20 лютого 2017
В Таїланді ченці побилися із поліцейськими, є поранені
Кілька десятків силовиків і ченців побилися біля стін монастиря.
news-image

Двоє поліцейських і троє буддійських ченців отримали невеликі поранення в результаті бійки, що сталася біля стін найбільшого монастиря Дхаммакай в околицях Бангкока. Про це повідомляє Bangkok Post, передає «Є!»

У бійці, що тривала близько 20 хвилин, брали участь кілька десятків силовиків і ченці, які намагалися пройти до монастиря, що блокований поліцією і військовими ще з минулого тижня.

Бюро королівського двору 16 лютого опублікувало наказ прем'єр-міністра Прают Чан-Очі, який наказував силовим відомствам "встановити контроль над монастирським комплексом", щоб заарештувати настоятеля Дхаммачайо, що ховається тут та підозрюється у великому шахрайстві.

З четверга влада веде обшуки на території обителі, загальна площа якої становить близько 400 гектарів, але поки безрезультатно.

Рух Дхаммакай добре відомий у Таїланді, хоча має досить неоднозначну репутацію. Відділення Дхаммакая є практично в кожній провінції, проте його головний монастир розташований по дорозі з Бангкока в аеропорт Суваннапхум і своєю формою нагадує "літаючу тарілку" розміром з величезний стадіон.

Критики Дхаммакая називають його "сектою, головна мета якої - збір коштів від парафіянин і благодійників". Дійсно, доктрина руху вітає збагачення як одну з чеснот, за умови, що частина прибутку йде на благо релігійної громади.

Діяльність засновника руху 72-річного Пхра Дхаммачайо вже довгий час знаходиться в полі зору правоохоронних органів. Департамент спеціальних розслідувань Таїланду підозрює Дхаммачайо в причетності до незаконних махінацій, в результаті яких було викрадено 12 млрд батів ($ 342,9 млн) кредитного кооперативу, а також у відмиванні грошових коштів на суму 1,2 млрд батів ($ 34,3 млн).

Пхра Дхаммачайо відмовляється з'являтися до суду. Влада неодноразово робила спроби заарештувати ченця, але на шляху перед поліцейськими і військовими живим щитом завжди вставали його послідовники. Сам же Дхаммачайо неодноразово називав усі звинувачення на свою адресу політично мотивованими, бо чернець  відкрито виступає проти чинного уряду.

Читайте також: Капелани назвали ім'я бійця, який загинув у неділю на Донбасі