Війна
21 лютого 2017
Четверо батьків героїв Небесної Сотні стали волонтерами АТО
Тепер батьки загиблих майданівців працюють для фронту АТО.
news-image

Четверо батьків Героїв Небесної сотні після подій на Майдані стали волонтерами. Їх діти: Назар Войтович, Тарас Слободян, Устим Голоднюк і Ігор Костенко загинули, борючись за свободу в центрі столиці, а рідні тепер допомагають чужим дітям, які захищають Україну на фронті, інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Вони кажуть, що зазвичай діти продовжують справу батьків, а у них вийшло навпаки. Але працюють тепер і за себе, і за загиблих. Володимир Голоднюк тепер радіє за винахід народних умільців, які вдосконалили кулемет, а Ігор Слободян показує продукти, які підготували для бійців передової. 

"Всі ці вареники домашні. Це робили персонально працівники одного з управлінь обласної ради. Весь колектив, вони всі працювали ..", - пишається він.

У своєму кабінеті в Тернопільській обласній раді Слободян збирає трофеї війни - тубус від гранатомета, осколки від артилерійського снаряда. Поруч стоять фотографії загиблого Тараса. Перед Майданом батько і син посварилися і один одному навіть не дзвонили. Про смерть сина Ігор дізнався в березні 2014 року - Тарас вважався зниклим без вести, його тіло знайшли в лісі на Сумщині, в чужому одязі, але з паспортом у кишені. Експертиза показала, що хлопцеві вибухом відірвало руку. Батько впевнений, що сина вбили "ТІТУШКИ", але слідство довести цього не може - немає свідків. 

"Це не пускає. Болить мені весь час. Щось я не доробив, щось я не допрацював, що не договорив. З цим треба жити ...", - каже він.

Батьки студента і журналіста Ігоря Костенко зберігають до дрібниць все, що нагадує про сина, який загинув на Інститутській 20 лютого. Самі вони були тоді в Росії на заробітках.

"За Майдан була велика гордість. Я це ставив в приклад росіянам, що ви так не можете.", - говорить батько загиблого.

 Мати ж за три роки не випрала жодної речі сина, тому що хоче, щоб все залишалося, як ніби він поруч. Під фотографії Ігоря батьки постійно підкладають цукерки, тому що хлопець їх дуже любив.

"Повні кишені тих фантиків, то ми їх не виймаємо. Це пам'ять про нього.", - кажуть вони.

Їх вулицю в селі вже майже три роки як перейменували на його честь, але на будинку тільки український прапор - без таблички з адресою. Просто, кажуть, не хочуть вірити, що сина немає.

А наймолодший Герой Небесної Сотні Назар Войтович до Майдану допомагав батькові будувати будинок. Після смерті єдиного сина Юрій Войтович до роботи жодного разу не брався. Назару було 17 років, рідні на столичний Майдан його не пускали, але за день до розстрілу на Інститутській, передаючи речі для майданівців, хлопець все-таки сів в автобус.

"Він такий і поїхав - .. В цій куртці, шапці. Потім я його впізнав по шарфику. А там взагалі його неможливо було впізнати", - говорить Юрій Войтович.

Найцікавіше, він стверджує, що за чотири місяці до смерті, ще до початку Майдану, Назар на тканині намалював карту України з військовими шевронами і червоним сходом, ніби щось відчував.

Тепер батьки загиблих майданівців працюють для фронту АТО. 

"Я вважаю, що Майдан ще йде. І поки Україна не стане державою, про яку мріяли, гинули, стояли - .. до тих пір він відбуватиметься. Ця Революція Переваги триває", - говорить батько загиблого Устимов Володимир Голоднюк.
Читайте також: День пам'яті Небесної сотні: люди продовжують нести квіти і свічки на Майдан (фото)