Події
22 лютого 2017
Янукович закликав створити комісію Ради Європи для розслідування вбивств на Майдані та війни на сході України
Екс-президент вимагає скасувати закон про амністію відносно учасників подій на Майдані.
news-image

Екс-президент України Віктор Янукович вважає за необхідне створити спеціальну незалежну комісію Ради Європи для контролю за проведенням розслідування злочинів, скоєних у дні Євромайдану з листопада 2013 по лютий 2014 року. Така пропозиція міститься в його зверненні до лідерів ФРН, Франції, Польщі, керівників Ради Європи, ПАРЄ та Європарламенту, а також в листах до президентів США та РФ. Звернення було оприлюднено в ході інтерв'ю, яке Янукович дав групі журналістів, передає «Є!» із посиланням на ТАРС.
Так, у своєму зверненні Янукович просить "вжити заходів, спрямованих на захист основних прав людини в Україні, відновлення демократії і верховенства права", в тому числі "ініціювати створення спеціальної комісії Ради Європи для проведення моніторингу розслідування злочинів, скоєних на Майдані.

Мої звернення - це саме моя ініціатива про створення такої спеціальної незалежної міжнародної комісії, одна з цілей якої - розслідувати злочини за всі три роки в Україні, - пояснив екс-президент в ході інтерв'ю.

Янукович у своєму зверненні зазначив, що для вирішення чинних проблем в Україні необхідно відповісти на питання: "хто ж організував вбивства на Майдані і чи були законними дії щодо захоплення влади в Україні в лютому 2014 роки? Хто розв'язав кровопролитну війну на сході України? Хто несе відповідальність за десятки загиблих?"

Екс-президент зазначає, що за три роки в Україні не змогли "провести професійне і об'єктивне розслідування подій на Майдані".

Навпаки, протягом усього цього часу вони знищували докази і фабрикували справи проти правоохоронців, які виконували свої обов'язки з охорони правопорядку на Майдані, - йдеться в документі.

У ньому підкреслюється, що Генеральна прокуратура не проводить належним чином розслідування за фактами вбивств 23 правоохоронців і поранень 932 співробітників правоохоронних органів.

Янукович закликає вимагати від української влади почати "розслідування вбивств та інших тяжких злочинів, скоєних на Майдані проти співробітників правоохоронних органів", а також вимагати скасувати закон про амністію відносно учасників подій на Майдані.

В ході інтерв'ю Янукович зазначив, що три роки, що минули після Майдану в Україні, "принесли громадянам країни горе і страждання".

Безвинно загинули тисячі людей і постраждали десятки тисяч. Винна в цьому київська влада, яка на догоду своїм політичним амбіціям, жадобі наживи привела країну до трагічної війни. Винні в цьому і влада низки держав, які замість посередницьких функцій, про які вони так яскраво заявляли з високих трибун, по суті, самі спланували і здійснили збройне захоплення влади людьми, які, впевнений, лише на час захопили владу в Україні, - заявив екс-президент.


Віктор Янукович, пояснив, що звернення направлено на адресу керівників держав - учасників підготовки і підписання угоди про врегулювання політичної кризи в Україні 21 лютого 2014 року: президенту ФРН Франк-Вальтер Штайнмайеру, федеральному канцлеру ФРН Ангелі Меркель, президенту Франції Франсуа Олланду, президенту Республіки Польща Анджею Дуді. Листи також направлені генеральному секретарю Ради Європи Турбйорну Ягланду, президенту ПАРЄ Педро Аграмунту, голові Європейського парламенту Антоніо Таяні, президентам США і РФ Дональду Трампу та Володимиру Путіну.

Читайте також: Курс валют на 22 лютого
Читайте також: В ООН назвали основну причину смерті молодих людей у віці від 15 до 29 років
Читайте також: Савченко відмовляється від «недоторканності»