Суспільство
23 лютого 2017
Цього дня у Києві народився Казимир Малевич
У 1933-му році радянська влада оголосила мистецтво художника поза законом.
news-image

23 лютого 1879 року у Києві народився Казимир Малевич, художник-авангардист, теоретик мистецтва, основоположник супрематизму. Автор однієї із найвідоміших картин ХХ століття  «Чорний квадрат». Він тричі безуспішно намагався вступити до Московського училища живопису, передає «Є!» із посиланням на УІНП.

У родині Малевичів, яка мала польське коріння, було чотирнадцятеро дітей. Батько працював на цукрозаводі й мріяв, аби син став цукроваром. Тому вороже поставився до захоплення малюванням. Мати ж, навпаки, підтримала Казимира Малевича. Сама купила йому професійні пензлі та фарби.

Перше знайомство хлопця з художниками відбулося в містечку Білопіллі Харківської губернії.

З Петербурга приїхали найзнаменитіші художники для писання ікон в соборі. Це нас сильно схвилювало, бо ми ще ніколи не бачили живих художників, - писав у спогадах Казимир Малевич.

Попри те, що Малевич, виконуючи волю батька, закінчив агрономічне училище, згодом пішов навчатися малюванню до Київської художньої школи Миколи Мурашка.

Потому Малевич майже десять років прожив у Курську, де одружився та працював на Курсько-московській залізниці. Він не полишав малювати й організував гурток з малювання.

Подружнє життя не склалося, й 1905-го року Малевич здійснив першу невдалу спробу вступити до Московського училища живопису, скульптури і зодчества.

Він почав займатись у студії архітектора, одного із засновників Московського товариства художників Івана Рерберга. Малевич увійшов у середовище відомих малярів, почав виставлятися на художніх виставках товариства.

«Кубофутуристичний» напрям у творчості Малевича припав на початок Першої світової війни.

1913-го він оформлював постановку футуристичної опери «Перемога над Сонцем». На театральній сцені вперше було представлено «Чорний квадрат», створений Малевичем як декорація до спектаклю. Це був початок супрематизму (найвищого етапу у мистецтві). «Супрематизм, – за визначенням Малевича, – мав у своєму розвитку три ступені чорного, кольорового і білого».

З 1918-го колір зникає у живописі Малевича. З’являється картина «Білий квадрат на білому фоні».

Це знак чистоти людського творчого життя. Це досягнення живописного абсолюту, а місія живопису на цьому закінчена, - говорив Малевич.

За радянської влади його двічі заарештовували, 1933-го його мистецтво оголосили поза законом.

15 травня 1935-го року Казимир Малевич помер у Санкт-Петербурзі. 

Читайте також: Український танк «Оплот» показали в дії (фото, відео)
Читайте також: Прикордонники назвали причину смерті свого колеги на Луганщині
Читайте також: В Україні заборонили ще один російський телеканал