Політика
25 лютого 2017
Клімкін про притягнення США в нормандський формат: Це міфологія, яку чомусь всі підхопили
Якщо відповідний момент настане.
news-image

Питання розширення нормандського формату за допомогою залучення в нього США ніколи не стояв, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня", передає «Є!».

Це міфологія, яку чомусь всі підхопили. Насправді в Мюнхені взагалі ніхто ні про що подібне не домовлявся. Це не звучало ні на" Нормандії ", ні на окремих зустрічах. Просто, наскільки я розумію, коли проходили зустрічі у Тіллерсона (державний секретар США Рекс Тіллерсон. - «Є!»), в тому числі і з Габріелем (міністр закордонних справ Зігмар Габріель. - «Є!»), була розмова про те, що зараз, саме на даний момент, нормандський формат функціонує так, як функціонує. Але американська сторона готова шукати форми свого ангажування, - повідомив Клімкін.

Він зазначив, що при цьому учасники формату відкриті для "будь-логіки".

Якщо відповідний момент настане, і ми всі будемо розуміти, що щось нове дасть нам" додаткову вартість ", тоді, звичайно, будемо над цим питанням працювати. Ми відкриті для будь-якої логіки, яка, дійсно, принесе нам перемогу. Але на сьогодні немає ефективної заміни "нормандського формату", оскільки цей формат - не тільки люди, це країни, зокрема, Німеччина і Франція, які багато інвестували в цю проблематику - і на рівні канцлера і президента, і на рівні міністрів закордонних справ, - заявив глава зовнішньополітичного відомства.

Клімкін зазначив, що бажаного результату формат не може домогтися через позицію Росії.

На сьогодні є" нормандський формат ", він функціонує, але він не може дати нам бажаного результату через позицію Росії. Проте, і німці, і французи допомагають нам у багатьох питаннях тримати Росію в певних рамках логіки Мінська, - додав глава Міністерства закордонних справ України.