Суспільство
29 грудня 2014
Українці назвали подією року Майдан і війну з РФ, політиками року Порошенка і Яценюка - соцопитування
Розчаруванням року більшість респондентів назвала четвертого президента України В. Януковича
news-image

Головними політичними подіями минулого року  українці вважають Революцію Гідності і війну з РФ, політиками року - президента України Петра Порошенка і прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, розчаруванням року - екс-президента України Віктора Януковича, пише Є | Єдність.інфо із посиланням на Інтерфакс.

Як повідомив директор соціологічної служби Центру ім.Разумкова Андрій Биченко на прес-конференції в понеділок у Києві, про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" і Центром Разумкова з 19 по 24 грудня нинішнього року.

Згідно з опитуванням, головною подією 2014 року 40,8% опитаних назвали Майдан і Революцію Гідності, 30,0% - війну з Росією, 5,2% - вибори президента, 4,6% - анексію Криму, 3,1% - проведення антитерористичної операції на сході України, 2,1% - підписання Угоди про асоціацію з ЄС, 1,7% - вибори до Верховної Ради, 1,6% - зміни влади в Україні, 1,5% - розгром режиму Віктора Януковича, 0,8% - розстріл і розгін Майдану, 0,4% - громадянську війну в Україні.

5% не змогли відповісти на це запитання, 0,7% вважають, що такої події не було.

А. Биченко зазначив, що з цього блоку опитування конкретно запитання опитуваним не задавали, а вони самі називали подію.

Він зазначив, що респонденти окремо називали такі події, як війна з РФ, проведення АТО, і окремо - громадянську війну. Соціолог наголосив, що українці здебільшого не вважають події на сході країни "громадянською війною".

Політиком року 25,5% опитаних назвали главу держави П. Порошенка, 14,7% - прем'єр-міністра А. Яценюка.

4% опитаних політиком року назвали лідера Радикальної партії Олега Ляшка, 2,9% - мера Львова Андрія Садового, 1,7% - екс-спікера Верховної Ради Олександра Турчинова, 1,4% - лідера ВО "Батьківщина" Юлію Тимошенко, 1,2% - лідера "Громадянської позиції" Анатолія Гриценка, по 1% - мера Києва Віталія Кличка і сотника Майдану Володимира Парасюка.

Розчаруванням року 32,4% назвали четвертого президента України В. Януковича, 17% - нинішнього главу держави П. Порошенка, 8,6% - прем'єра А. Яценюка, 5,4% - О. Ляшка, 3,4% - Ю. Тимошенко, 3,3% - В. Кличка, 2,7% - лідера ВО "Свобода" Олега Тягнибока, 1,6% - О. Турчинова.

Загалом було опитано 2008 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму. Теоретична похибка вибірки - 2,3%.