Суспільство
28 лютого 2017
Скоро ціна на хліб суттєво злетить (відео)
Виробники вже прогнозують, у найближчий час ціна на хліб злетить суттєво і становитиме майже 20 гривень.
news-image

Ціни на хліб на Чернігівщині у минулому році зросли на 7%. Виробники вже прогнозують, у найближчий час ціна на хліб злетить суттєво і становитиме майже 20 гривень. Вже зараз середня ціна буханки житньо-пшеничного хліба в області складає 11 гривень. Чи стане чернігівський батон насправді золотим, знають наші журналісти, передає «Є!», посилаючись на gorod.cn.ua.

В умовах жорсткої економії ресурсів. Так наразі описує життя підприємства директор Чернігівського хлібокомбінату № 2 Ольга Заїка. 

Економлять майже на всьому: опаленні, електриці. Адже плата за ресурси постійно зростає. Та нічого робити, каже керівник, доводиться вміти викручуватися і в таких умовах. 

Ольга Заїка, директор Чернігівського хлібокомбінату №2: 

«Газ, електроенергія . Наші печі працюють на технічному газі. Газ здорожчав аж на 30%. 8 600 за одну тисячу кубічних метрів газу».


 
Зараз, каже Ольга Заїка, із підняттям мінімальної заробітної плати поступово піднімаються ціни на основну сировину: борошно, яйця, газ та електроенергію. Здорожчання цих складових змушує поступово піднімати ціни на продукцію хлібокомбінату. 

Ольга Заїка: «Сировина займає у собівартості хліба майже 40% . За останні два місяці в ціні злетіло борошно, аж на 15%. Є постійний ріст, нам навіть сьогодні наші борошномели заявили, що борошно ще буде дорожчати».


 
Із здорожчанням продукції у виробників зростає відповідальність перед споживачами за якість. Вимоги підвищують не лише до якості вихідної продукції, а й до сировини, з якої її виготовляють. Сьогодні для випуску хліба у торгові мережі є обов’язковою наявність у підприємств сертифікатів ISO , що підтверджують дотримання всіх стандартів якості. 

Наталія Парасюк, начальник виробничої лабораторії Чернігівського хлібокомбінату №2: 

«Підвищуєм вимоги в першу чергу до якості вхідної сировини. Оскільки борошно — це головна складова, жодна партія борошна не проходить без вхідного контролю лабораторії. Борошно проходить перевірку за всіма показниками на відповідність нормативним документам».


 
У головному управлінні статистики області кажуть, ціни на хліб на Чернігівщині у минулому році зросли на 7%. У інших регіонах України хліб став дорожчим на 7,4%. Ще на піввідсотка хліб здорожчав тільки за січень 2017 року. Загалом середня ціна буханки хліба в області складає 11 гривень. 

Тетяна Дусь, заступник начальника головного управління статистики області: 

«За даними щодекадного моніторингу цін, у нас хліб житньо-пшеничний за останні 10 днів подорожчав на 2,2 відсотка. Зросли у ціни майже всі види хлібу, але найбільше це ті види, які користуються попитом у споживачів».
Ольга Заїка: «Хліб чорній «Деснянський» коштує 8.40. Білий хліб «Кременчуцький» — 8.35. Батон – 7.15».


 
Наразі на Чернігівському хлібокомбінаті №2 запевняють, поки ціни на свою продукцію змінювати не будуть. Підприємство в умовах економії запасло достатню кількість борошна, аби ще принаймні у березні та квітні  ціна залишалася стабільною.