Суспільство
1 березня 2017
Відомо, де і як дітей заманюють у «групи смерті»
Проводяться слідчі дії щодо фактичного встановлення місцезнахождення адміністраторів та здійснюються відповідні обшуки.
news-image

У Києві співробітники кіберполіції Національної поліції України щодня виявляють близько 10 підлітків, які цікавляться суїцидальними групами.

Про це в середу на прес-конференції в Києві заявив начальник Київського управління кіберполіції Департаменту кіберполіції України Сергій Кропива, передає «Є!», посилаючись на Укрінформ.

«В середньому ми отримуємо близько 70 повідомлень щодня відносно того, що пропадають діти і що вони можуть бути причетними до суїцидальних груп. Після проведеного нами аналізу та перевірок цієї інформації близько 15-20 відсотків (повідомлень — ред.) підтверджуються, і ми встановлюємо, що діти цікавляться суїцидальними групами та залишають там свої відповідні коментарі», - сказав він.

За словами Кропиви, за фактом діяльності таких «груп смерті» в інтернеті порушено кримінальне провадження, яким займається головне слідче управління Нацполіції, в межах якого проводяться слідчі дії щодо фактичного встановлення місцезнахождення адміністраторів та здійснюються відповідні обшуки.

«Працівниками кіберполіції на даний час встановлено близько 200 акаунтів, які використовувалися безпосередньо так званими кураторами та адміністраторами, які запроваджували суїцидальні групи та втягували в них неповнолітніх. Нами проводиться робота для того, щоб ідентифікувати їх фактичне місцезнаходження та майже щодня спільно з працівниками головного слідчого управління Нацполіції та Генеральної прокуратури ми проводимо слідчі дії — обшуки та інші дії», - наголосив він.

Кропива також зазначив, що співробітники кіберполіції встановили, що, окрім соціальної мережі «Вконтакте», адміністратори суїцидальних груп використовують низку інших як соціальних мереж, так і закритих форумів, де безпосередньо відбувається спілкування з дітьми. Крім цього, використовуються відповідні ігрові майданчики, через які також здійснюється вплив на дітей.

Водночас, начальник відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності Головного управління Нацполіції в місті Києві Лариса Зуб наголосила, що під вплив суїцидальних груп потрапляють різні діти, в тому числі і з заможних сімей, які забезпечені новітніми гаджетами і мають доступ до інтернету.

Вона переконана, що винуватцями всіх проблем у дітей є дорослі: батьки та вчителі. Тому Зуб порадила, зокрема, батькам більше проводити з дітьми часу, цікавитись чим вони займаються в Інтернеті, з ким спілкуються в школі.