Суспільство
2 березня 2017
Водії маршруток відмовляють у безкоштовному проїзді бійцям АТО
Про порушення своїх прав військовослужбовці можуть також поскаржитися на спеціальні "гарячі лінії", що діють при облдержадміністраціях.
news-image

В одну з таких неприємних ситуацій у Рівному потрапив Антон Кужель, сержант, що рік прослужив у зоні АТО, пише «Є!», з посиланням на expres.ua

"Водій маршрутного таксі №70 відмовився везти мене за посвідченням учасника бойових дій, - обурюється Антон. -Сказав, що пільгові місця вже зайняті. Але показати документ, що регламентує кількість пільговиків, - не зміг. А найбільше вразила поведінка пасажирів... Вони стали на бік водія: "Нам потрібно їхати. Радій, що прийшов живий".

   Чимало водіїв відмовляються брати учасників бойових дій, яким держава гарантувала безплатний проїзд. Їм уже навіть дали прізвиська - "нульові". Та як із цим боротися?  

"Перший спосіб - юридичний, - пояснює Оксана Павлишин, адвокат. Потрібно обов’язково задокументувати факти порушення прав. Зокрема, зібрати свідків, аби можна було довести, наприклад, що водій і справді відмовився вас везти. І лише тоді скаржитися у відповідні органи. Можна йти і шляхом громадського впливу. Інколи це може бути ефективніше. Зокрема, рекомендую звернутися у правозахисні громадські організації".

  Про порушення своїх прав військовослужбовці можуть також поскаржитися на спеціальні "гарячі лінії", що діють при облдержадміністраціях. А у Спілці водіїв України обіцяють дані водіїв маршруток, які відмовляються перевозити бійців АТО або зневажливо ставляться до дітей загиблих, перенаправляти до військкомату.  

"Проблема ця лежить у площині не лише юридичній, а й моральній, - провадить далі сержант. - Припустімо, зателефоную на "гарячу лінію". І що це змінить? Буде черговий розпіарений захід, де перевізники влаштують масовий плач про те, які вони бідні й нещасні, а представники влади покажуть, як вони "хвилюються". Викликати поліцію? А коли вона приїде? Тут усе залежить від людяності перевізників. Є такі водії, що не беруть гроші, а є такі, котрі й за гривню жабу до Києва по рейках заженуть..."



Читайте також: Савченко зізналась у тому, що візит на Донбас - запланована операція