Гонтарєва розповіла про свій головний меседж банкам
Крім того, Гонтарєва повідомила, що Нацбанк вже почав реформувати банківський сектор
news-image

Голова Національного банку України Валерія Гонтарєва на прес-конференції 30 грудня заявила, що її головний меседж для українских банків - це те, що регулятор буде кредитували лише платоспроможні банки.

Про це пише "Єдність" з посиалнням на Facebook-сторінку НБУ.

"На підтримку регулятора, як кредитора останньої інстанції, можуть розраховувати тільки платоспроможні банки (тобто мають лише проблему з ліквідністю), мають достатній капітал або затверджену програму докапіталізації та мають якісну заставу", - заявила Гонтарєва.

За її словами, все відбувається під жорстким контролем НБУ, з введенням обмежень за активними операціями та наявності куратора в банку, який відслідковує цільове використання наданого стабілізаційного рефінансу.

"... власники, які все ще сподіваються на бездонний держбюджет України, помиляються. Зайвих ресурсів у держави немає, і тільки системні банки, які відповідають жорстким критеріям, можуть сподіватися на державну підтримку", - додала глава НБУ.

Крім того, Гонтарєва повідомила, що Нацбанк вже почав реформувати банківський сектор: "Ми зробили три найважливіші речі: ми кардинально змінили підхід до рефінансування банків; ми розчищаємо банківський сектор та зміцнюємо його; і, нарешті, реформування банківської системи ми почали з себе".