Політика
9 березня 2017
Програш РФ в суді ущільнить її ізоляцію і покращить шанси на продовження політики санкцій, - Дипломат
Ми і надалі зможемо використовувати усі інші наявні судові можливості.
news-image

Чим закінчиться суд в Гаазі – ще одне актуальне питання. Відповіді на нього немає, бо суд по суті ще не приступив до розгляду питання. І навіть якщо десь, сподіваємось до кінця весни, суд і прийме на вимогу України попереднє рішення, це ще не гарантуватиме, що пізніше суд візьметься за розгляд питання по суті, а якщо візьметься, то це не гарантує, що Україна отримає ті рішення, на які сподівається. Можуть бути і складніші комбінації. Наприклад, суд може вирішити, що розглядатиме питання щодо дискримінації, але відмовиться визнавати власну юрисдикцію у питанні тероризму. Про це на своїй сторінці в Facebook пише дипломат-міжнародник Богдан Яременеко, передає «Є!».

За його словами, найгірший сценарій, коли суд відмовить у розгляді позовів, або коли візьметься, але винесе рішення не зовсім чи зовсім не так, як цього хотіла б Україна, теоретично можливий. Буде не дуже приємно, але і він не стане повною катастрофою, бо мова йде лише про виконання РФ якихось двох ООНівських конвенцій і не більше того. 

«Тобто, ми і надалі зможемо використовувати усі інші наявні судові можливості. Ну, і звичайно, відсутність судового рішення щодо двох конвенцій ООН зовсім не означатиме, що РФ не порушує міжнародне право, що не здійснює збройну агресію проти України, не порушує права людини. Хоча, щиро вірю, російська пропаганда відіграється на нас за наш гіпотетичний програш "по повній», – написав дипломат.



Богдан Яременко наголошує, що по завершенню слухань суд прийме рішення, чи береться за розгляд справи по суті. Розгляд справи по суті фактично не має ніяких часових рамок проведення, що примушує за аналогією з іншими справами говорити про можливу тривалість слухань – кілька років. Що станеться, якщо Росія програє перший етап – вимоги України щодо тимчасових заходів? Можна прогнозувати, що це ніяк не змінить політику і дії РФ, але ущільнить її ізоляцію, погіршить її імідж, покращить шанси на продовження політики санкцій. Ну, і навпаки, якщо суд не задовольнить вимоги України щодо тимчасових заходів, це розв’яже руки російським пропагандистам, в тому числі і в питанні протидії міжнародним санкціям. Хоча по суті це не означатиме, що міжнародний суд виправдав РФ. «Отже суд є суд. Як і в дипломатії, в суді ми матимемо не те, на що заслуговуємо, а те, що зможемо довести. І чого в рішенні суду буде більше – справедливості чи політики - невдовзі побачимо», – резюмував дипломат.