Політика
10 березня 2017
В Південній Кореї президента усунули від влади
Це сталося уперше в історії країни.
news-image

Конституційний суд Південної Кореї підтримав імпічмент президента країни Пак Кин Хе, яка опинилася в центрі корупційного скандалу, передає «Є!» із посиланням на ВВС.

Вона стала першим демократично обраним лідером у країні, яку змусили піти з поста.

До будівлі суду прийшли як противники, так і прихильники президента.

Агенція Yonhap повідомила, що при цьому загинули двоє людей. Один із них - літній чоловік, який випав із поліційного автобуса. Деталі інциденту поки що неясні.

За імпічмент проголосували всі вісім суддів.

Конституційний суд визнав провину Пак Кин Хе в тому, що вона дозволила своїй близькій подрузі і раднику Чхве Сун Сіль впливати на державну політику і покривала її корупційну діяльність.

Рішення суду означає, що президента негайно усунуть від влади. Також їй можуть висунути кримінальні звинувачення.

Упродовж найближчих 60 днів у Південній Кореї мають пройти позачергові президентські вибори.

У грудні за імпічмент Пак Кин Хе проголосував південнокорейський парламент. Проте формально вона залишалася президентом.

Цього тижня слідчі заявили, що Пак Кин Хе та Чхве Сун Сіль отримували хабарі за допомогу віце-президенту компанії Samsung Лі Чже Йону у розв'язанні ділових питань.

Раніше прокуратура звинуватила Чхве Сун Сіль у тому, що вона змушувала великий бізнес вносити багатомільйонні пожертви у два неурядових фонди, пов'язані з нею.

20 листопада радниці висунули офіційні звинувачення у зловживанні владою.

Цей скандал викликав численні протести в країни.

Аналітики кажуть, що вони сигналізують про те, що близькі стосунки між політиками та великими родинними бізнесами, які домінують в економіці, мають змінитися.

Але південнокорейське суспільство лишається розділеним: старші консерватори продовжують підтримувати президента, а молодші ліберали виступають проти політики такого типу, що уособлює Пак Кин Хе.

Читайте також: Курс валют на 10 березня