Події
10 березня 2017
Муженко розповів, що під час захоплення Криму був бій на материку
Начальник Генштабу пригадав, як починалося захоплення Криму.
news-image

Під час захоплення Криму Росією українські бійці одного з полків спецпризначення вступили в бій із диверсійно-розвідувальною групою росіян на материковій Україні. Про це розповів начальник Генерального штабу – головнокомандувач Збройних сил України Віктор Муженко в інтерв’ю газеті "День", передає «Є!» із посиланням на УП.

Крим став своєрідним лакмусовим папірцем. Усе ж таки, хоч як це прикро визнавати, 70% військових були дезорієнтовані й залишилися в Криму на боці окупанта, – констатував він.

Муженко пригадав, як усе починалося:

Вже після Майдану, після розстрілів... у складі української делегації разом із першим заступником міністра оборони України брав участь у засіданні в штаб-квартирі НАТО.
Ми прибули в Брюссель надвечір 26 лютого (2014 року – ред.), а рано-вранці 27-го наш військовий представник у Північноатлантичному альянсі постукав мені в двері й повідомив: у Криму – росіяни! – сказав начальник Генштабу.

Наступне, що запам’яталося Муженку, – Херсонщина:

Я, тоді заступник начальника Генерального штабу, отримав завдання сформувати угруповання, яке мало захистити наш південь... Ми з групою офіцерів – по 20 годин удень на ногах, із них 5-6 годин – у вертольоті. І привіти з того боку: "Передайте Муженко, что мы за ним наблюдаем...". "Ми також за вами спостерігаємо", – відповідав я.
До речі, перший бойовий контакт із росіянами відбувся в той час – наші хлопці одного з полків спецпризначення вступили в бій з диверсійно-розвідувальною групою росіян вже на материковій Україні, – заявив головнокомандувач ЗСУ.

 

Читайте також: ДТЕК Ахметова зупинив майже всі шахти на окупованих територіях
Читайте також: У МЗС РФ прокоментували слухання за позовом України у суді ООН в Гаазі
Читайте також: Смертельне гостювання: на Святошині помер 1-річний хлопчик