Суспільство
16 березня 2017
Держава буде компенсувати учасникам АТО 50% від вартості житла
За прийняття відповідного законопроекту №4550 «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» у другому читанні проголосували 265 народних депутатів.
news-image

Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає збільшення розміру компенсації з держбюджету при купівлі житла учасниками АТО до 50% з раніше передбачених 30% від його вартості.

Інформує «Є!», з посиланням на УНІАН.

За прийняття відповідного законопроекту №4550 "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва" (щодо реалізації державних житлових програм)" у другому читанні проголосували 265 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів. Заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарств Петро Сабашук, доповідаючи щодо законопроекту, зазначив, що документ передбачає надання додаткових преференцій переміщеним громадянам та учасників антитерористичної операції в рамках реалізації програми доступного житла та пільгового іпотечного кредитування.

"Цим законом ми дамо доступ воїнам АТО до житлових програм, які фінансуються із центрального бюджету і можуть фінансуватися з місцевих бюджетів. Також цим законом ми даємо доступ внутрішньо переміщеним громадянам до житлової програми", – сказав Сабашук.


Згідно з пояснювальною запискою, пропонується, щоб розмір державної підтримки за програмою доступного житла для вразливих верств населення, раніше встановлений на рівні 30% від вартості придбаного об'єкта, міг змінюватися залежно від категорії громадян, які мають право на отримання такої підтримки.

Так, розмір держпідтримки учасників АТО при придбанні житла пропонується збільшити до 50% його вартості. Крім того, пропонується збільшити з 3% до 7% річних процентну ставку фінансування за іпотечними кредитами на будівництво (придбання) доступного житла у разі надання кредитів учасникам АТО за рахунок бюджетних коштів у рамках цільової програми будівництва (придбання) доступного житла.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні минулого року Верховна Рада підтримала в першому читанні урядовий законопроект, що передбачає збільшення компенсації з держбюджету при купівлі житла учасниками антитерористичної операції до 50% з раніше передбачених 30% його вартості. У лютому 2016 року Кабінет міністрів України затвердив розроблену Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства програму надання довгострокових пільгових кредитів учасникам АТО і вимушеним переселенцям зі сходу України для будівництва житла в сільській місцевості. Програма передбачає надання кредиту різними соціальними категоріями сільського населення, в тому числі внутрішньо переміщеним особам з окупованої території, виявила бажання працювати і проживати у сільській місцевості відповідно з тимчасовою реєстрацією в сільських населених пунктах. Документом передбачено першочергове надання кредитів учасникам бойових дій в зоні проведення антитерористичної операції.

Читайте також: Війну на Донбасі на 99% спричинив телевізор, – Сашко Лірник
Читайте також: Генпрокурор прокоментував інцидент у Раді з військовими
Читайте також: Сироїд прокоментувала заяву БПП і «Народного фронту» щодо своєї відставки