Суспільство
17 березня 2017
Сьогодні у світі святкують День святого Патріка
День Святого Патріка – покровителя Ірландії – вже давно набув великої популярності далеко за межами Смарагдового острова.
news-image

День святого Патріка (St. Patrick's Day) - історичне ірландське свято, що має англійські корені. Воно відзначається на честь покровителя Ірландії, святого Патріка. За переказами, святий Патрік вигнав з острова всіх змій і приніс в Ірландію християнство, пише «Є!» з посиланням на 112.

Саме 17 березня (30 березня в православній традиції) шанували пам'ять хрестителя та святого покровителя Ірландії.

Google випустив дудл на честь Дня Святого Патріка.

 

Гугл-дудл на честь Дня святого Патріка.
 

День Святого Патріка – покровителя Ірландії – вже давно набув великої популярності далеко за межами Смарагдового острова і святкується 17 березня в різних країнах світу.

Свято шанується не тільки ірландцями, які проживають у всьому світі, а й усіма люди, які симпатизують ірландській культурі. Традиційно в цей день влаштовуються паради з піснями і танцями на честь небесного покровителя острівної держави. При цьому в урочистостях беруть участь як католики, так і протестанти, які однаково шанують легендарного хрестителя Смарагдової країни.

День святого Патріка з'явився на початку XVII століття, коли це свято було встановлено церквою. З релігійної точки зору цей день символізує перехід від язичництва до християнства. Світські ірландці 17 березня вшановують культурну спадщину своєї батьківщини, тому вбираються в одяг традиційного зеленого кольору або просто прикрашають себе зображенням зеленого трилисника конюшини – національного талісмана та символу удачі. У цей день також прийнято виконувати ірландські народні пісні і танці.

До речі, свято настільки шановане в Ірландії, що місцеві священики дозволяють віруючим пом'якшити обмеження на пісну їжу і вживання алкоголю, зокрема ірландського елю – День святого Патріка, як правило, припадає на великодній піст. Крім того, у країні в цей день оголошується вихідний.