Війна
18 березня 2017
Bellingcat виявив десятки одиниць важкої військової техніки російсько-сепаратистської сил в Луганській області
Танки в районі Бугаївки.
news-image

Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat проаналізувала повідомлення в Twitter користувача @GirkinGirkin, на якому зображена бронетехніка, включаючи танки. Користувач стверджує, що фотографії були завантажені 16 березня 2017 року поблизу селища Бугаївка Луганської області, що знаходиться на окупованій бойовиками "ЛНР" території.

В опублікованому 17 березня доповіді Bellingcat перевірила ці відомості, передає «Є!».

На підставі аналізу супутникових знімків від Digital Globe, зроблених в середу, 15 березня, в Bellingcat підтвердили, що російсько-сепаратистські сили в даний час тримають десятки одиниць важкої військової техніки поблизу Бугаївки.

Населений пункт знаходиться на південь від Алчевська і приблизно в 40 км на захід-південно-захід від Луганська. Найближчі українські позиції знаходяться приблизно в 35 км на північ і на захід від табору. А відстань до контрольованої Києвом Попасній становить близько 43 км.

Відзначається, що Бугаївка та її околиці знаходяться в межах узгодженої Мінську домовленостями лінії відведення важкої військової техніки, а наявність танків на її території є порушенням угоди.

На думку розслідувачів, влітку 2015 року на цьому місці був створений навчальний військовий центр, оскільки 4 червня на цій території не було ніяких ознак військових, а 20 липня 2015 з'являться сліди, що вказують на інтенсивне використання та наявність військової техніки.

На супутникових знімках в цій області на об'єкті видно танки й буксирувані гаубиці. Про наявність військової техніки в цьому районі також неодноразово повідомляли спостерігачі ОБСЄ (в доповідях від 1 грудня 2015 року, 11 листопада 2016 року, 5 січня 2017 року та 9 березня 2017 року).

Мінливий число спостерігається техніки в звітах ОБСЄ вказує на постійну присутність однієї і тієї ж техніки в цьому районі. При цьому в звітах ОБСЄ йдеться, що тільки присутність гаубиць під Бугаївка розглядається як "порушення лінії відведення", в той час як наявність танків класифікуються як "зброя за межами лінії відведення, але не на місці дислокації".

Автор доповіді зазначає, що останні супутникові знімки від Digital Globe говорять про продовження використання об'єкта, а також ймовірне порушення угоди про відвід важких озброєнь. За його оцінкою, більше 30 одиниць спостерігається техніки - це танки. Ще близько 20 об'єктів, ймовірно, є гаубицями D30, присутність яких є порушенням узгоджених ліній відведення артилерії.

Танки в районі Бугаївки документуються аж до останньої супутникової зйомки, зробленої 15 березня 2017 року.