Суспільство
21 березня 2017
Блокада - трагедія для жителів Донбасу і вони просять її припинити (коментарі жителів)
Розповідь про те, як переживають блокаду жителі прифронтових територій Донбасу.
news-image

Наш кореспондент Геннадій Вівденко готовий вийти на зв'язок зі студією і розповісти - як переживають блокаду жителі прифронтових територій Донбасу.

Інформує «Є!», з посиланням на podrobnosti.ua.

Гена, здрастуй! Розкажи, що говорять люди, як змінилося їхнє життя? Чого побоюються і на що сподіваються?

Добрий вечір, Катя. Нам вдалося опитати місцевих жителів. Як говоритися з того боку. Які ж наслідки введення торгової блокади офіційним Києвом. Ось що розповіли люди, які стояли в черзі перед пунктом пропуску на українську територію в майорських. Це неподалік від окупованої Горлівки.

"Не хочу я цієї блокади. Нічого не хочу. Не хочу це війни, щоб всі разом були. Щоб був тільки світ ...", - каже Дмитро, житель Макіївки.
"У нас як не було вугілля, так і немає. Шинами топлять. Мислимо, коли таке було. Їм блокада, а у нас садочки замерзають ..?", - говорить Людмила, мешканка Макіївки.

Зараз потік з того боку збільшився. Великі колони машин стоять з четвертої ранку і тільки до вечора потрапляють на підконтрольну Україні територію. Люди їдуть до родичів.

"Треба ж там порядок навести, в своїх хатках живуть. Щось побілити, випрати, їй вже 83 роки ..", - каже Валентина, мешканка Макіївка.

Тим часом люди з того боку свідчать - там немає можливостей для заробітку. Є соціальна допомога, але з перебоями. З української сторони дозволяють вивезти не більше 75 кілограмів купленої продукції.  Причому кіло 5 кілограм одного виду - наприклад свинини, такі правила.

"У нас безробіття повне, виживають за рахунок батьків, які отримують пенсії. Роботи немає.", - говорить Ніна, жителька Горлівки.

Сім'ї з тієї сторони продовжують виїжджати з окупованих територій. Ми зустріли одну з них, люди виїжджали з Луганської області.

"Потрібно закінчувати цю війну, щоб люди не зривалися. Ось у мене сім'я їде, а торгівля це частка від усього цього безумства.", - говорить житель Луганська Геннадій.

Ось такі настрої панують серед тих, хто виїжджає з окупованих територій Донбасу. Тим часом торгова блокада з ОРЛДО триває.

Читайте також: Як блокада вплине на курс гривні: У Гонтаревої дали відповідь
Читайте також: Близько 22% переселенців змушені повернутись в ОРДЛО через високу орендну плату за житло, - повідомляє ООН