Суспільство
24 березня 2017
Вчені виявили, що GPS-навігатор знижує активність мозку
Використання GPS-навігатора знижує активність мозку, відключаючи ті його функції, які відповідають за орієнтацію в просторі.
news-image

Британські вчені з Університету Кента з'ясували, що використання GPS-навігатора знижує активність мозку, "відключаючи" ті його функції, які відповідають за орієнтацію в просторі, інформує «Є!» з посиланням на Gazeta.ua.

Згідно експерименту 24 особи з числа добровольців повинні були знайти потрібну адресу у віртуальній моделі району Сохо в Лондоні — спочатку без допомоги комп'ютера, а потім з використанням GPS-підказок. При цьому за мозком кожного з них вели спостереження з допомогою функціональної МРТ.

Як показало дослідження, при самостійному пошуку в мозку учасників активізувалися гіпокамп і префронтальна кора, що відповідає за навігацію та прийняття рішень.

У другому випадку ці ділянки мозку не були задіяні. 

Проте вчені бачать і позитивні сторони цього. Так звільняючи себе від необхідності пошуку маршруту, люди отримують можливість використовувати розумові ресурси для інших цілей.

Крім того, вразили вчених знову відкриті функції мозку. Виявилося, що мозочок бере участь і в інших реакціях. Це показали досліди на мишах.

Дослідження вчених зі Стенфордського університету показали, що він бере участь також у реакції на винагороду і навчання.