Події
29 березня 2017
Сестра загиблого в Іл-76 десантника повернула Порошенку орден брата
Сестра десантника Іллі Гайдука повернула президенту орден брата, оскільки Порошенко підтримав винного в трагедії генерала.
news-image

Сестра десантника Іллі Гайдука, що загинув у збитому бойовиками літаку Іл-76, повернула президенту орден брата, оскільки Порошенко підтримав винного в трагедії генерала.

Про це Іляна Гайдук повідомила у Facebook, інформує «Є!» з посиланням на УП.

"Петро Олексійович, у відповідь на Вашу відкриту підтримку генерала В. Назарова, засудженого в службовій недбалості, що призвела до загибелі 49 воїнів, хочу повернути Вам орден "За мужність" третього ступеню, що був даний Вами моєму брату посмертно", - написала вона.

Вона нагадала голові держави, що провину Віктора Назарова, який навіть не є бойовим генералом, довели Генеральна прокуратура і суд.

"Через короткий час після катастрофи Іл-76 Ви нагороджуєте генерала Назарова таким же орденом Богдана Хмельницького третього ступеня "За мужність", як і наших хлопців посмертно, не уточнюючи, в чому ж саме вона проявлялась, чи за 49 загиблих, чи за знищення військового майна?" – запитує Гайдук.

Також вона дорікнула Порошенку, що він проігнорував звернення батьків у відкритому листі щодо відсторонення генерала від військової служби на час проведення судового розслідування, а також прохання родин загиблих про зустріч.

На захист Назарова, окрім президента, виступив і міністр оборони Степан Полторак. Він написав у Facebook, що загибелі на війні - звичне діло, і не завжди винними в них є командири.

"Прийняття рішення на бій завжди є ризикованим і, на жаль, бувають випадки, коли наслідком виконання задачі є втрати. Не завжди все залежить від командира, і в ході бою втрачаються людські життя", - заявив міністр.

Він сказав, що цим рішенням суд створив небезпечний прецедент, який погано відіб'ється на бойовому дусі і впевненості військових.

Як повідомлялося, 27 березня Павлоградський суд визнав винним у недбалому ставленні до військової служби і засудив до 7 років тюрми генерала Віктора Назарова. Суд вирішив, що Назаров, керуючи АТО в Луганській області, знав, що аеродром Луганська перебуває в оточенні і під обстрілом противника, але не забезпечив належну координацію структурних підрозділів.

Порошенку не сподобалось це рішення, і він запропонував відновити спеціальні військові суди, щоб дії командирів у бойовій обстановці оцінювали "військові спеціалісти, військові експерти і військові, а не цивільні, судді".

14 червня 2014 року в результаті падіння збитого бойовиками військово-транспортного літака Іл-76 над аеропортом в Луганську загинули 49 осіб.