Київ
30 березня 2017
Біля Обухова звалили купи гнилого сміття: привіт зі Львова? (ФОТО)
Місцеві жителі і сам голова Обухівської РДА переконані, ця сміттєва підлість – зі Львова.
news-image

Днями поблизу аеродрому у селі Долина неподалік від Обухова з’явилися купи сміття. За підрахунками очевидців, тут щонайменше 5-7 машин.

Про це інформує «Є!» з посиланням на Київ УП.

Фото нового звалища оприлюднили у соцмережах.

Місцеві жителі і сам голова Обухівської РДА переконані, ця сміттєва підлість – зі Львова.

"Чи я підозрюю? Ні – не підорюю, я в цьому впевнений, що сміття зі Львова. На фото чітко видно, що там є документи львівського походження, там чеки з магазинів і навіть зошити якісь – усе львівського походження", - сказав голова райадміністрації Олександр Туренко.


Він додав, що 29 березня була нарада в губернатора, де він запропонував створи робочу групу по недопущенню таких фактів.

"До цього підключили поліцію, зараз вони перевіряють камери на постах по дорогах зі Львова, щоб відслідкувати, які їхали машини", - сказав Туренко.


Варіанту змусити мера Львова Андрія Садового забрати своє сміття не розглядають, але рахунок виставлять. 

"Як будемо виходити? На 6 квітня збираю сесію районної ради, будемо виділяти кошти, будемо домовлятись з 5 полігоном, перевантажувати це, вивозити, зачищати територію. Бо це до всього ще й приватна територія, і власник її не винен, що йому таке зробили", - додав голова РДА.
"Змусити їх забрати самим можна тільки за рішенням суду. Але поки будуть іти суди, це сміття дощ розмиє, воно розлетися і забруднить ще більшу територію. Але виставити рахунки за те, що ми це приберемо, пану Садовому – я виставлю. І будемо добиватися, щоб місто Львів зі свого бюджету відшкодувало всі витрати", - сказав Туренко.


Щоб уникнути таких інцидентів у майбутньому, дороги району панують обладнати відео наглядом.Оцінити вартість цих робіт він зміг – приблизний кошторис буде, коли на місце виїдуть преславними управління екології та ЖКГ.

"Ми будемо виносити на сесію пропозицію про встановленню відеокамер, які фіксують номери машин, на всіх перехрестях, через які можуть проїжджати сміттєвози. Якщо буде підтримано і будуть кошти, то до кінця року реалізуємо таку програму. Це буде корисно і для поліції по викраденню авто і як превентивний захід по боротьбі з несанкціонованим вивезенням сміття", - сказав Туренко.


Туренко відзначив, що на Обухівщині діє ціла програма з сортування сміття, а серед мешканців постійно проводять роз’яснювальну роботу:  "

Якщо я зловлю хоч один сміттєвоз – то я на нього повішу все незаконне сміття в районі. Країна має назнати своїх "героїв", хай люди відловлюють цих гадів. Бо пан Садовий знає про цю проблему, їхнє сміттєзвалище – то проблема не одного року, і Садовий не перший рік мер, але одне діло махати прапорами, а інше – отак підлість вивозити сміття", - додав голова РДА.

"Для нас це потрібно – як ні для кого. У нас 2 об’єкти – трипільська ТЕЦ і 5 полігон – які входять до 150 найнебезпечніших об’єктів держави. Для нас питання екології дуже важливе". 

 

"Я вам скажу, то схема дуже проста. Людина викидає сміття, і платить за вивіз одного куба, але фактично викидає десь 0,3 куба. А здають сміття на звалище чітко по кубах. І от є вільні талончики – це перша корупційна складова. Тоді заходить туди, на 5 полігон, ромська діаспора. Там є близько тисячі чоловік, вони заходять на смітєєзвалище і вручну починають його сортувати. За один кілограм відсортованого сміття їм платять гривню, а продають відсортовану сировину по 6 гривень. Отже прибуток – 5 гривень лиш з 1 кілограма.Нині у районі перероблять лише 1,7 -1,8% сміття, яке викидається. При цьому постійні ініціативи щодо будівництва сміттєпереробних заводів блокують, бо на смітті заробляють непогані гроші. На рік у нас викидають десь 400 тисяч тонн сміття на 5 полігоні, якщо з нього якийсь відсоток відсортують, то це мільйонні кошти. Ви ж розумієте. Ми пропонуємо інвесторів і польських, і австрійських, і німецьких пропонуємо, їх всіх відшивають. Бо це небажання втратити прибуток", - підсумував Туренко.


Читайте також:Нацполіція блокує вантажівки із львівським сміттям