Політика
30 березня 2017
Меджліс кримсько-татарського народу подав в Європейський суд по правах людини на Росію
Представники Меджлісу кримськотатарського народу вказали, що дії окупантів порушують статтю 11 про свободу зібрань і об'єднань Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод.
news-image

Скарга пов'язана з забороною російськими окупаційними властями діяльності Меджлісу і включенням його в список екстремістських організацій.

Інформує «Є!», з посиланням на Цензор.Нет.

Представники Меджлісу кримськотатарського народу вказали, що дії окупантів порушують статтю 11 про свободу зібрань і об'єднань Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод. Також заявники зазначили, що членів Меджлісу переслідують в зв'язку з їх політичною позицією. Всього в скарзі зазначено порушення п'яти статей конвенції.

Меджліс в ЄСПЛ представляють Правозахисний центр "Меморіал" (юридичний директор Кирило Коротєєв, юристи Марина Агальцова і Тетяна Глушкова), Європейський центр захисту прав людини (EHRAC, Лондон) і Українська Гельсінська група за права людини.

9 лютого 2017 року стало відомо, що міністерство юстиції України подасть позов до Європейського суду з прав людини щодо заборони Росією Меджлісу кримськотатарського народу.

У квітні 2016 року підконтрольний Росії так званий Верховний суд Криму заборонив діяльність Меджлісу на території включеного півострова. Світова спільнота висловило рішучий протест у зв'язку з такими діями російської влади. Захист Меджлісу відправила апеляцію до Верховного суду Росії, однак апеляційна інстанція підтвердила заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу.

Міністерство закордонних справ України висловило стурбованість переслідуванням громадян України в включеному Криму і закликало припинити тиск. 16 січня Україна подала позов до Міжнародного суду, вищий судовий орган в структурі ООН, про порушення Росією міжнародних конвенцій з протидії фінансуванню тероризму та расової дискримінації.

Читайте також: У Криму люди в масках серед білого дня викрали кримськотатарського активіста
Читайте також: У Москві прогримів вибух на військовому заводі: є загиблі, є постраждалі (відео)