Світ
31 березня 2017
Ейдман: Нове покоління поховає путінізм
Ігор Ейдман: Нинішня молодь не має вантажу минулого негативного досвіду, який є у мого покоління.
news-image

Головною особливістю загальноросійських мітингів проти корупції, які відбулися в неділю, стало те, що на протестні акції почала виходити молодь. Таку думку висловив російський соціолог і політолог Ігор Ейдман в інтерв'ю виданню Newsader, передає «Є!».

Там було дуже багато людей молодше ніж 30 років. Це нове покоління, що поховає путінізм. Саме воно стає основою нового визвольного руху. Чому так відбувається? По-перше, молодь найменше схильна до впливу державної телепропаганди. Молодь живе у світі соціальних мереж. Телебачення для неї – це "вимираючий динозавр", тобто немодний стариківський відстій. Тому кисельовсько-соловйовська сивуха просто не доходить до цієї аудиторії, – розповів соціолог.

Він додав, що молодь не має вантажу минулого негативного досвіду, який є у покоління 40–50-річних.

Перебудова породила масу надій, які не справдилися. Багато лідерів тодішнього демократичного руху зрадили його. Росія замість свободи і демократії дістала нову огидну версію авторитарного режиму. Для мого покоління це стало шоком, який багатьом "підрізав крила", позбавив ідеалізму та волі до опору. Нинішня молодь не пережила розчарування і тому готова до боротьби та самопожертви, – вважає політолог.

Ейдман додав, що найголовнішим чинником є те, що молодь не брала участі у розділі власності в 90-х і нульових роках.

Багато з тих, хто вийшли на міські вулиці в неділю, навіть іще не народився в ті часи, коли все було поділено. Протягом останніх десятиліть сформувалася спадкова фінансово-бюрократична олігархія. Діти багатіїв і начальників стають такими ж багатіями і начальниками. А ті, чиї батьки не брали участі в розпилі державних активів, опинилися ні з чим. Після "великого переділу" соціальні ліфти зупинилися. У нового покоління немає шансів на швидкий успіх і видатну кар'єру за нинішньої системи влади. Молоді потрібні зміни. Вона мотивована чинити опір закріпленню нової спадкової аристократії, що складається з діточок путінських клевретів, адже в цій системі більшості молодих відведена роль плебсу у служінні в нових "аристократів, – підкреслив він.

Соціолог зазначив, що молодь за всіх часів болісно реагувала на спроби "світу дорослих" тиснути на неї.

Чим на молодих сильніше тиснуть, тим сильніше вони відкидають те, що їм нав'язують. Нині різко посилилося православно-патріотичне накачування школярів і студентів. Молодих перегодували цією смердючою сивухою. Вона стала спричиняти буквально блювотний рефлекс. У підсумку молодь починала прислухатися до тих, хто має протилежну точку зору й підтримувати їх. Зростає популярність серед молоді опозиції та її ідей. Протестувати проти режиму стає модним. Такими я бачу основні причини, за якими нинішня молодь може зіграти вирішальну роль у визволенні країни. Зрозуміло, зміни настануть далеко не відразу, але в перспективі саме новому поколінню належить знищити путінську систему, – підсумував він.