Київ
31 березня 2017
В Києві активісти влаштували лежачий флешмоб проти засилля автомобілів (фото)
Під мостом транспортної розв’язки на Поштовій площі активісти у білих комбінезонах лягли на тротуар і створили собою живий банер у формі слова «Вільні».
news-image

О 9 ранку у Києві біля Поштової площі відбулась акція «Вільний рух для всіх!», яку проводили Екоцентр, Асоціація велосипедистів Києва та інші активісти в рамках міжнародної кампанії Break Free.

Про це повідомляє «Є!» з посиланням на Громадське Радіо.

Прямо під мостом транспортної розв’язки на Поштовій площі активісти у білих комбінезонах лягли на тротуар і створили собою живий банер у формі слова «Вільні».

 Акція

У такий спосіб вони закликали київську владу  та самих киян звільнити місто від засилля автомобілів, змусити водіїв зменшити користування авто, звільнити простір для пішоходів та велосипедистів, покращити екологію.
«Ті, хто користується громадським транспортом, пішоходи і велосипедисти складають дві треті населення, автомобілістів менше. А всі вулиці проектуються чомусь під автомобілістів. Їм надають перевагу, хоча має бути навпаки – мають надавати перевагу пішоходам, велосипедистам, громадському транспорту», — каже координатор трранспортної кампанії Екоцентру, Андрій Климчук.

 Акція

Активісти вважають, що кияни надто часто сідають за кермо авто навіть у тому випадку, коли можна подолати коротку відстань у місті за допомогою іншого комунального виду транспорту. На їх думку, самі містяни можуть покращити екологію міста, відмовившись від надмірного користування автомобілями.
 
Також, вони очікують реакції від КМДА. Кажуть, що результати досліджень, які вони отримали, жахливі: норми забруднюючих речовин у повітрі перевищені у 3-5 разів.  
 
Викиди від автомобілів є основною причиною забруднення повітря, надмірна кількість приватного транспорту призводить до заторів, все більше міського простору відводиться для парковок та розширення доріг, а розвитку громадського транспорту приділяється недостатньо уваги.
 
Це призводить до того, що місто стає менш комфортним для життя, кажуть вони.
 Акція
 
«Це компания A+S спільно з КМДА за підтримки Світового банку проводила дослідження рухомості киян. І це дані досліджень. Є рекомендаціі світового банку, але збоку КМДА ми не бачимо жодних рухів. У нас є смуги для громадського транспорту, але по них рухаються автомобілі в години пік, що заважає автобусам і тролейбусам», — вважає Климчук.

 Акція

За даними досліджень, кажуть активісти, рівень автомобілізації для Київа на 2015 рік становить приблизно 213 автомобілів на 1000 мешканців – це лише 22% мешканців Києва, які володіють приватними авто. Інші 78% користуються громадським транспортом, велосипедом, чи ходять пішки.

 Акція

За словами активістів, схожі акції проводять не вперше. Раніше у подібний спосіб вони відстояли територію у Голосіївському парку.

Акція Break Free проходить у 40 країнах світу.

Активісти також планують приєднатися 1 квітня до всесвітнього флешмобу «30 днів на велосипеді/30 days of breaking»