Політика
5 січня 2015
Чи буде зустріч в Астані?
Офіційний представник Берліну не впевнений, що зустріч "нормандської четвірки" відбудеться 15 січня
news-image

Розмови навколо анонсованої президентом України Петром Порошенком зустрічі глав держав в "нормандському форматі" (Україна, Німеччина, Франція та Росія) в Астані не вщухають.

Про це пише "Єдність".

Протягом тижня після першої згадки про намічену зустріч деталі щодо дати та умови її провення змінювались неодноразово. Щоправда, більшість повідомлень носили неофіційний характер.

Сьогодні, 5 січня, офіційний представник Бундестагу Штеффен Зайберт висловив сумнів, чи відбудеться намічена на 15 січня зустріч "нормандської четвірки" в Астані.

"Я не можу сказати поки, чи буде і, якщо буде, то коли подібна зустріч відбудеться. Така зустріч лише тоді матиме сенс, коли ми зможемо досягти реального прогресу", - заявив Зайберт.

Нагадаємо, наразі у Берліні проходить зустріч представників України, Росії, Німеччини і Франції на рівні старших дипломатів. Зокрема, Україну на зустрічі представляє директор Департаменту політики і комунікацій МЗС Олексій Макеєв. Учасники ведуть переговори про деталі майбутньо зустрічі.

Офіційний Казахстан підтвердив готовність провести зустріч 15 січня або в інший зручний час. Разом з тим, до проведення офіційної зустрічі на рівні глав держав повинні пройти перемовини міністрів закордонних відомств.

Згідно з джерелами "Європейської правди" така зустріч повинна пройти 8-9 січня. Міністри планують обговорити в Берліні мінський протокол та виконання встановлених домовленостей.

Експерти покладають велику надію на намічені перемовини в Астані. Повномасштабної війни вони не прогнозують, але очікують поступового припинення вогню і "замороження" конфлікту.