Суспільство
1 квітня 2017
НБУ ввів нові правила: спростили переведення коштів за рубіж
При наявності договору про уникнення подвійного оподаткування, дохід буде обкладатися податком в тій країні, резидентом якої є інвестор.
news-image

Самі по собі витрати і інвестування в нерухомість, не повинно призводити до податкових наслідків. Багато країн навпаки всіма способами привертають іноземців для отримання капіталів і підтримки економік. Можливо, в країнах, з якими немає договору про уникнення подвійного оподаткування та існує податок на нерухомість, його належить сплатити.

Інформує «Є!», з посиланням на domik.ua.

При наявності договору про уникнення подвійного оподаткування, дохід буде обкладатися податком в тій країні, резидентом якої є інвестор. Куплений будинок за кордоном вноситься в українську декларацію, як і доходи від його оренди. З орендної плати стягується податок з доходів фізичних осіб. Якщо у податковій тієї країни, де знаходиться нерухомість виникає питання, їй надається довідка про сплату ПДФО від українських податківців.

Чи можна говорити про жорсткий порядок видачі індивідуальних ліцензій, якщо валюта постійно йде з країни?

Діючі правила НБУ залишають лазівку для перерахування коштів, що дозволяє обійти вимогу щодо отримання ліцензії. Так не потрібно отримувати ліцензію в разі дарування або отримання в спадок корпоративних прав. Наприклад, громадяни підписують якийсь фіктивний договір, за яким спершу якийсь іноземець оформляє на себе корпоративні права, а потім дарує їх нашому громадянину. Таким способом вже скористалися багато українських інвесторів і чиновники. Ця лазівка ​​була завжди. І її не перекривали.

Які доступні шляхи для інвестування за кордоном?

Перерахування коштів через банк зарегульована: дозволені платежі на лікування або навчання. Лімітований обсяг переказів у міжнародних платіжних систем. Перетинаючи кордон можете вивозити до 10 тис. Євро готівкою. Все що вище - вимагає заповнення декларацій та докази джерела походження коштів.

Послуги перекладу пропонують фінкомпанії, які відкривають рахунки, що дозволяють переводити кошти за допомогою карткових платежів. Але цей спосіб порушує законодавство.

Яке покарання за порушення вимоги про ліцензування?

До фізичних осіб, які порушують вимоги щодо ліцензування застосовуються штрафи в тому ж розмірі, що і валютні цінності, які використовувалися при розрахунках. При спробі провезти через кордон готівку понад 10 тис. Євро без внесення до митної декларації, кошти вилучаються. Якщо умови порушить банк, він може бути позбавлений валютної ліцензії.

Читайте також: Гонтарева показала свої доходи в декларації