Світ
5 січня 2015
У Бельгії побудують трикілометровий пивопровід
Пиво потече по підземних трубах зі швидкістю 6 тис літрів на годину. Будівництво проекту почнеться у поточному році.
news-image

Бельгійська пивоварня De Halve Maan отримала від муніципалітету міста Брюгге підтримку своєї ідеї з прокладання трикілометрового підземного шляху для прямого перекачування пінного напою, повідомляє   Є | Єдність.інфо із посиланням на Кореспонтент.

Очікується, що транспортування пива по трубах дозволить уберегти покриті бруківкою старовинні вулиці, по яких сотні вантажівок доставляють пиво з історичного підприємства у центрі міста на нову фабрику з фільтрації та розливу.   "Труби виготовлять з поліетилену, - пояснює власник броварні Ксавьє Ваннесте. - Цей матеріал набагато міцніший від сталі. І ми цілком впевнені, що так нам вдасться уникнути витоків або нелегального відкачування".

  Пиво потече по підземних трубах зі швидкістю 6 тис літрів на годину, долаючи трикілометровий шлях за 10-15 хвилин. Щорічно по Брюгге регулярно роз'їжджають у середньому 500 вантажівок з доставки пива. Таким чином, пивопровід покликаний також поліпшити екологічну ситуацію, скоротивши кількість таких вантажівок і, відповідно, шкідливих викидів в історичному центрі міста.   Реалізація проекту, вартість якого поки не називається, має стартувати у цьому році.

  Нагадаємо, в 2013 році аналогічний транспортувальний проект був запущений у німецькому місті Гельзенкірхен , де у бари і ресторани стадіону Veltines-Arena був підведений пивопровод.   Загальна довжина німецького пивопроводу склала 5 км. Він поєднав понад 100 торгових точок і одночасно містить більше 52 тисяч літрів пива. На сьогодні це найдовший пивопровод у світі.   Наприкінці XX століття у Данії успішно працював пивопровід Труби Тора, проведений у паби міста Рендерс із заміської пивоварні. Труби Тора були закриті в 1990-х.   У Нідерландах з 1978 по 1994 рр. діяв 15-кілометровий трубопровід, призначений для транспортування молока.