Події
3 квітня 2017
В МВФ пояснили чому надали Україні 1 млрд доларів
Про це заявив перший заступник директора-розпорядника і виконуючий обов'язки голови МВФ Девід Ліптон.
news-image

У Міжнародному валютному фонді вважають, що українська економіка знову почала зростати, а уряд України проводить виважену макроекономічну політику. Але в Україні потрібно впроваджувати реформи для поліпшення бізнес-середовища та залучення інвестицій.

Інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Про це заявив перший заступник директора-розпорядника і виконуючий обов'язки голови МВФ Девід Ліптон, коментуючи рішення Фонду виділити Україні 1 млрд доларів.

"Українська економіка демонструє ознаки відновлення. Зростання відновлюється, інфляція зменшується, а міжнародні резерви подвоїлися. Цей прогрес багато в чому завдячує рішучим діям влади, у тому числі розумної макроекономічної політики. Недавня стабілізація забезпечує багатообіцяючу основу для подальшого зростання", - сказав він.

Разом із тим Ліптон зауважив, що для досягнення більш швидкого і стійкого зростання, яке дозволило б наздогнати своїх регіональних сусідів, потрібно прискорене впровадження структурних реформ для поліпшення бізнес-середовища та залучення інвестицій.

"Початком має стати приватизація і розвиток ринку земель сільськогосподарського призначення. Боротьба з корупцією має бути рішучішою. Незважаючи на створення нових інститутів по боротьбі з корупцією, конкретні результати поки що не досягнуті", - зазначив виконуючий обов'язки голови МВФ.

Також Девід Ліптон звернув увагу на високий рівень державного боргу України. Він заявив про невідкладність структурних фінансових реформ для забезпечення середньострокової стійкості.

"Україна не може більше дозволити собі відкладати комплексну пенсійну реформу, яка передбачала б, зокрема, і підвищення пенсійного віку. Окрім того, необхідні постійні зусилля щодо поліпшення адміністрування доходів і просування реформи системи державного управління", - сказав представник МВФ.

Ліптон похвалив грошово-кредитну політику Національного банку України і звернув увагу на важливість збереження незалежності НБУ.

"Вражаючий прогрес був досягнутий у відновленні банківської системи, але необхідно продовжувати зусилля по відновленню стійкості банків і посиленню їхньої здатності підтримувати зростання. Недавня націоналізація найбільшого банку України стала важливим кроком для забезпечення фінансової стабільності, але тепер вона повинна бути підтримана зусиллями щодо забезпечення погашення кредитів з метою мінімізації витрат для платників податків. Рекапіталізація інших банків і скорочення обсягів кредитування пов'язаних осіб повинні бути завершені", - сказав Девід Ліптон.

Нагадаємо, 3 квітня Рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила рішення про виділення Україні одного мільярда доларів.

Україна вже отримала від МВФ за новою розширеною програмою кредитування 7,7 млрд доларів. Останній транш був у вересні 2016 року, коли Київ отримав 1 млрд доларів.

Загалом програма, підписана навесні 2015-го, розрахована на чотири роки, а загальна сума кредиту становитиме 17,5 млрд доларів. 

Читайте також: Як отримувати пенсію України українським заробітчанам (юридичні аспекти)
Читайте також: Вперше в історії Україна отримала четвертий транш від МВФ в рамках однієї програми, - Петро Порошенко