Політика
4 квітня 2017
Україні все ж доведеться ввести електронну систему голосування на виборах
На президентських виборах не повинно бути жодних перепон для реалізації активного виборчого права для внутрішньо переміщених осіб.
news-image

Як розповів заступник голови ЦВК Андрій Магера в інтерв'ю сайту "24", український виборчий процес потребує низки вдосконалень, які торкаються як законодавчої бази, так і технічних моментів його організації, інформує «Є!», з посиланням на 24tv.ua.

"На президентських виборах не повинно бути жодних перепон для реалізації активного виборчого права для внутрішньо переміщених осіб. Плюс треба вдосконалити інструменти для реалізації такого права з боку осіб з обмеженими можливостями. Не тільки тих, хто позбавлений змоги самостійно пересуватися абощо, а й для тих, хто має, приміром, вади зору", – зазначив Магера.
"Зараз багато хто піднімає питання шрифту Брайля, і якщо на президентських виборах нам вдасться скоротити зміст виборчого бюлетеня (бо зараз там забагато зайвої інформації), з’явиться шанс на виготовлення бюлетенів зі шрифтом для незрячих. Мені також імпонує ідея більшого застосування електронних технологій у виборчому процесі. Чому б не подумати над механізмом електронної реєстрації кандидатів? А також спостерігачів та довірених осіб? Чому б не почати бодай з цього? Але тут потрібна спільна позиція ЦВК, ВРУ та уряду, аби дійсно отримати конкретний результат", – розповів заступник голови ЦВК.

Втім, додає він, "більшість країн, в тому числі і на європейському континенті, використовують паперові виборчі бюлетені". Причин цьому є декілька.

По-перше, існує традиція. По-друге, діє психологічний момент, коли суспільство довіряє організаторам виборів, але не довіряє машині. По-третє, існують прецеденти втручання у перебіг виборів з боку спецслужб іноземних держав. От хоча б вибори у Сполучених Штатах в 2016 році… Є ситуації, коли стовідсотково гарантувати недоторканність процесу неможливо. Тому деякі держави повертаються до паперової системи – наприклад, Нідерланди, Норвегія. Хоча майбутнє все таки за електронним голосуванням, просто зараз забагато викликів, котрі які поки що складно подолати, – говорить Магера.
Відповідаючи на запитання, у яку суму могли б обійтися Україні дострокові президентські та парламентські вибори вже у 2017 році, представник ЦВК зазначив: "Не готовий назвати вам зараз суму. 80% витрат на виборчий процес – це видатки на роботу членів виборчих комісій. Тому треба виходити з конкретної дати, бо зарплата членів виборчих комісій залежить від мінімальної заробітної плати, встановленої за той чи інший календарний період".
Читайте також: За кредити МВФ потрібно платити: Україна буде змушена дозволити продаж сількогосподарських угідь з 2018 року
Читайте також: Проти надання безвізу Україні в комітеті Європарламенту голосували депутати Франції та Італії