Світ
5 квітня 2017
Україна про Сирію в ООН: Вражає відсутність конкретних дій
"Джина випустили з пляшки, але міжнародне співтовариство як і раніше не може вирішити, що з цим робити", - заявив уявити Україну в ООН.
news-image

Хімічна атака в сирійській провінції Ідліб, під час якої, за даними правозахисників, загинули понад 100 осіб, це "суворе нагадування для світу про те, що за будь-яка бездіяльність необхідно платити". Про це заявили представник України в ООН Володимир Єльченко на екстреному засіданні Ради безпеки ООН по Сирії.

Продовжують надходити повідомлення з Сирії про застосування отруйних речовин в якості хімічної зброї. У 2012 році був відкритий справжній ящик Пандори і до сих пір ми продовжуємо спостерігати серйозні наслідки рішень сирійського уряду 5-річної давності, - сказав Єльченко.
Джина випустили з пляшки, але міжнародне співтовариство як і раніше не може вирішити, що з цим робити, незважаючи на консенсус про те, що застосування хімічної зброї не виправдано і нетерпимо, - додав він.
Міжнародне співтовариство, включаючи Раду, багатослівно і красномовно висловлювало стурбованість і засуджувало застосування отруйних хімічних речовин в якості зброї. Але на цьому все закінчувалося. Вражає відсутність конкретних дій і лише зростає пробіл між словами і діями, - зазначив представник України в ООН.

За його словами, наочні зображення жертв, постраждалих від отруйного газу в Ідлібі вчора, служать гучним закликом до міжнародного співтовариства вжити заходів.

Це суворе нагадування для всіх нас в цьому залі про те, що за будь-яку бездіяльність необхідно платити, - підкреслив Єльченко.
Мирні громадяни в Ідлібі заплатили найстрашнішу ціну, оскільки Рада не змогла дійти згоди за програмою знищення хімзброї в Сирії, - додав він.

Раніше сьогодні Німеччина звинуватила Росію та Іран у тому, що вони несуть відповідальність за передбачувану хімічну атаку сирійського президента Башара Асада, в результаті якої загинули десятки людей.

У вівторок, 4 квітня, в результаті хімічної атаки в сирійській північно-західній провінції Ідліб загинули, за останніми даними, 100 осіб, ще 300 постраждали.