З 10 червня в Україні зазнають змін правила для дрібних кредитів
Вже готове відповідне розпорядження його відомства, яке зараз узгоджується з учасниками ринку та профільних відомств.
news-image

Раніше Domik.ua розповідав, що банки перерахують українцям кредитні розцінки за новими правилами.

Нацкомфінпослуг розробив для них нову методику, і планує запустити з 10 червня 2017 році разом з новим законом про споживчому кредитуванні, - інформує «Є!», з посиланням на domik.ua.

Як повідомив член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов, вже готове відповідне розпорядження його відомства, яке зараз узгоджується з учасниками ринку та профільних відомств, повідомив член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов.

Чиновники хочуть, щоб небанківські фінустанови (кредитні спілки, фінансові компанії та ін.) Повідомляли позичальникам про всі приховані платежі за позиками. Від разових і регулярних комісій до страховок і розрахунково-касового обслуговування. Щоб все це деталізувалося в договорах і розжовувати людям.

«Вивчаючи ринок, ми бачили договору із зазначенням ставки в 2% в день, що виливається користувачеві в 700% річних. Бачили договору, де за затримку погашення кредитів компанії ставили пеню за 2% в день, що в результаті становило фактично 1300% річних. Якщо людина побачить такі цифри і зрозуміє, що при позиці в 1000 грн. через якийсь час йому треба буде повернути 10-13 тис. і більше, то, можливо, бажаючих брати такі кредити буде менше. Тоді люди задумаються, чи не варто стати учасником кредитної спілки або звернутися в банк, де ставки набагато менше », - зазначив Залєтов.

Він сподівається, що зниження попиту на дорогі кредити буде підштовхувати фінустанови до зниження розцінок.

Нові правила стосуватимуться всіх споживчих кредитів розміром більше однієї мінімальної зарплати - тобто понад 3,2 тис. Грн. Мікрокредити (до 3,2 тис. Грн.) Не підпадатимуть під нові вимоги. Хоча вони і складають кістяк дрібнороздрібних позик.

«Коли готували закон про споживчому кредитуванні, мінімальна зарплата була іншою. І з підняттям мінімалки, великий пласт кредитних відносин виявився поза зоною дії закону, і нової методики Нацкомфінпослуг, яка підготовлена ​​на виконання цього закону. Реформування сегмента мікрокредитів буде другим етапом змін », - запевнив Залєтов.

Зворотної сили нові правила не матимуть. Тому нові вимоги до кредитування населення з боку небанківських фінустанов знайдуть своє відображення в договорах, укладених після 10 червня 2017 р Кредитні угоди, укладені до цієї дати, переоформленню не підлягають.

У загальну вартість споживчого кредиту, яку буде бачити і оплачувати споживач, будуть включатися більшість прихованих платежів, які не заявляється зараз людям:

відсотки за користування кредитом,
комісії,
платежі за послуги кредитного посередника,
платежі за додаткові послуги кредитуючої організації, пов'язані з отриманням, обслуговуванням і поверненням кредиту: розрахунково-касове обслуговування, платежі за обслуговування кредитної заборгованості, платежі за юридичне оформлення.
оплату інших супутніх послуг кредитора.
комісійна винагорода, яка виплачується кредитору третіми особи, які надають послуги споживачу при оформленні кредитного договору.
Але при цьому платежі кредитора на користь третіх осіб (нотаріуси, страховики, оцінювачі), не включатимуться до вартості кредиту.

 

Читайте також: Ірина Луценко розповіла чому насправді Гринів пішов з посади глави фракції БПП