Суспільство
8 квітня 2017
Сотні тисяч дітей з Донбасу потребують психологічної допомоги, - ООН
Найбільшою мірою страждають діти Луганської та Донецької областей, які проживають в районах в радіусі 15 кілометрів від лінії зіткнення.
news-image

Збройний конфлікт на сході України залишив незгладимий слід в житті тисяч дітей. Кожна четверта дитина в Донецькій і Луганській областях, тобто більше 200 тисяч дітей, потребують термінової психосоціальної допомоги. Про це повідомляють в Дитячому фонді ООН (ЮНІСЕФ), інформує «Є!», з посиланням на news.liga.net.

"Світ забув про це" невидимому "кризу на сході України, при цьому сотні тисяч дітей занадто дорого за нього розплачуються, вони живуть в постійному страху і не отримують адекватної підтримки", - заявила представник ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс.

Вона зазначила, що найбільшою мірою страждають діти Луганської та Донецької областей, які проживають в районах в радіусі 15 кілометрів від лінії зіткнення.

У ЮНІСЕФ наголошують, що спалахи бойових дій і мінометні обстріли стали для них повсякденною реальністю. Територія, прилегла до лінії зіткнення, всіяна протипіхотними мінами і іншими не розірвалися снарядами.

Для багатьох дітей дорога в школу пов'язана з величезним ризиком, іншим - просто нікуди йти. Сім шкільних будівель були пошкоджені в результаті ескалації конфлікту в лютому-березні цього року. Всього з початку конфлікту в Україні були повністю зруйновані або були пошкоджені 740 шкіл.

Батьки і вчителі повідомляють про серйозні зміни в поведінці і психічному стані дітей. Багато хто страждає від тривожного синдрому, нічного нетримання сечі. Інших мучать постійні кошмари. Деякі проявляють агресію і небажання йти на контакт з дорослими.

Психологи і соціальні працівники роблять все від них залежне, але через нестачу фінансування допомогти всім постраждалим дітям не вдається.

ЮНІСЕФ закликає міжнародне співтовариство виділити $ 31 млн на надання необхідної підтримки дітям в зоні конфлікту і $ 5,5 млн з них на проекти з надання психологічної допомоги.

Читайте також: Генсек НАТО закликав покарати винних у загибелі цивільного населення в Сирії
Читайте також: Президент України провів зустріч із представниками Європарламенту (подробиці)