Світ
10 квітня 2017
Золотиста грива та блакитні очі: у Казахстані вивели новий тип породи коней (фото)
Наразі білих коней з блакитними очима в табуні 50 голів.
news-image

Коняр Олександр Софін з казахстанського міста Талдикорган виводить новий тип казахської породи коней - білих з блакитними очима, передає «Є!»

Масть коней зі світлим, майже білим забарвленням шерсті, із золотистою гривою і блакитними очима називають ізабелловою. Таке забарвлення серед породи казахських скакунів - явище вкрай рідкісне. Софіну вдалося вивести білу шляхом схрещування.

"Перше лоша незвичайної масті з'явилося в табуні Софіна 17 років тому. Після чотирьох років схрещування коней схожої масті Олександр домігся, щоб в його табуні лошата стали народжуватися білими, та ще й з блакитними, як небо, очима. Зараз таким народжується кожне третє лоша, а всього білих коней з блакитними очима в табуні 50 голів", - повідомляє місцеве агентство Казінформ.

Софін назвав отриманий ним тип "Жетису асили" ( "Коштовність Семиріччя").

"Фахівці Казахського національного аграрного університету провели дослідження і повідомили, що в майбутньому можна буде зареєструвати цих скакунів в якості внутрішньо породного типу або навіть нової породи. Професор Болатхан Махатули вважає, що потрібно вести селекцію для стійкої передачі кіньми Софіна своїх ознак потомству. Тільки тоді можна буде сказати, що праця фермера і вчених не пропаде даром ", - зазначає агентство.


Таким чином вчені підтверджують появу нового внутрішньопородного типу - білих скакунів. Але для виведення повноцінної нової породи потрібно провести ще багато роботи, на це потрібні час і серйозні фінансові витрати.

Коні Софіна, якщо порода буде зареєстрована, можуть стати новою казахстанською маркою.

 

 

Читайте також: На Київщині поліцейські, переслідуючи на автівці підозрюваного, здійснили наїзд на чоловіка
Читайте також: У Полтаві на подвір'я матері депутата кинули коктейль Молотова