Події
8 січня 2015
Шарлі - це я! Ким були люди, загиблі в результаті нападу на газету Charlie Hebdo
До редакції паризької сатиричної газети Charlie Hebdo 7 січня увірвалися бойовики і відкрили стрілянину.
news-image

В результаті нападу, який вважають помстою за публікацію антирелігійних карикатур, загинули 12 людей.

Наразі французька поліція розшукує двох братів. Раніше поліція опублікувала фотографії розшукуваних 34-річного Саїда і 32-річного Шерифа Куаші. У ході розслідування вже було заарештовано сім чоловік. За повідомленнями очевидців, злочинці в масках були озброєні автоматами Калашникова і реактивними гранатометами. Свідки також стверджують, що нападники кричали "Ми помстимося за Пророка".

Є | Єдність.інфо з посиланням на "Медуза" розповідає, що відомо про жертви теракту.

 

Стефан Шарбонье (Шарб), 48 років

Головний редактор Charlie Hebdo і карикатурист, який пропрацював у газеті більше 20 років. Після публікації в 2011 році карикатур на пророка Мухаммеда до журналіста приставили постійну охорону. Тоді ж, у 2011 му, після перемоги ісламістської партії на виборах в Тунісі газета випустила номер з "запрошеним редактором", - пророком Мухаммедом (на обкладинці також був зображений пророк, що говорить "Сто ударів батогом тому, хто не помре від сміху"). Редакцію закидали пляшками із запальною сумішшю, вона повністю вигоріла. Однак через тиждень вийшов номер, на обкладинці якого мусульманин обіймається зі співробітником газети - під слоганом "Любов сильніша ненависті". Шарбонье тоді заявив, що атаку на газету організували "дурні люди, які не розуміють, що таке іслам".

У 2012-му він говорив, що не боїться відплати за свою роботу. "У мене немає дітей, немає дружини, кредитів - міркував він. - Може прозвучати дивно, але я віддам перевагу померти стоячи, ніж жити на колінах ". У 2013 році Стефан Шарбонье потрапив у "чорний список" "Аль-Каїди". В останньому номері газети опублікована карикатура Шарбонье - "Все ще немає терактів у Франції? Зачекайте, у нас весь січень для привітань".

Жан Кабю, 77 років

Класик французької карикатури. Публікував роботи з 1954 року. Один із засновників попередника Charlie Hebdo -журналу Hara-Kiri, закритого за жарт з приводу смерті колишнього президента країни Шарля де Голля ("Трагедія в Коломби [будинок де Голля] - одна людина померла"). У 2006-му намалював обкладинку Charlie Hebdo, на якій пророк Мухаммед плаче; до картинки додається напис: "Важко, коли тебе шанують недотепи".

Жорж Волинські, 80 років

Карикатурист, що працював для багатьох французьких видань, в тому числі Le Monde, L’Humanité, Libération, Le Nouvel Observateur. Народився в Тунісі, вивчав архітектуру в Парижі, в 1960- ті зайнявся малюванням. Під час студентських заворушень 1968-го брав участь у створенні сатиричного журналу L'Enrage. Малював карикатури для Hara-Kiri і Charlie Hebdo - про політику і секс. У мемуарах його дружини ("Жорж, якби тільки знав") говориться, що його все життя "переслідував привид батька, який помер, коли Жорж був зовсім молодим".

Бернар Маріс, 68 років

Відомий французький економіст, один із власників Charlie Hebdo. Був відомий читачам як "дядечко Бернар". Народився в південній Франції - в Тулузі, там же отримав ступінь доктора економічних наук. Автор книги "Хлопчик, який хотів бути тихим" (роман про дорослішання хлопчика з околиці Парижа). У 1995 році журналом Le Nouvel визнаний економістом року. До 2008 го працював у газеті випускаючим редактором, потім писав окремі тексти. З 2011- го працював у правлінні центрального банку Франції - Банк Франції.

Бернар Верлак (Тіню), 57 років

Карикатурист, малював з 1980 року. Учасник асоціації Карикатура світу, на сайті якої часто виходили його роботи. Співпрацював з виданнями L’idiot international, La grosse Bertha, і L’événement du jeudi.

Мішель Рено, вік невідомий

Колишній журналіст (колись працював в Le Figaro) колишній чиновник мерії міста Клермон-Феран; президент і засновник фестивалю Les Rendez-Vous du Carnet de Voyage. Не був співробітником газети, в день нападу прийшов до редакції провідати Жана Кабю. У момент теракту вони, ймовірно, обговорювали участь Кабю у фестивалі.

Філіп Оноре, 73 роки

Карикатурист Charlie Hebdo з 1992 року, щотижня публікував два-три малюнки. Народився в місті Віші недалеко від Клермон-Ферран в центральній Франції. Вперше опублікував карикатуру в 16 років; з тих пір співпрацював з багатьма французькими виданнями - від провідної газети Le Monde до радикального журналу Hara-Kiri. Автор малюнка, що з'явився в твіттері газети за кілька годин до нападу: на малюнку - лідер "Ісламської держави" Абу Бакр Аль-Багдаді, який бажає всім здоров'я.

Ельза Кайяти, вік невідомий

Постійний колумніст газети; психотерапевт. Вела в газеті рубрику "Диван" де двічі на місяць виходили матеріали з заголовками на кшталт "Про життя і смерть", "Влада батьків", "Генезис Голокосту". Автор книги "Чоловік жінка + = що?» - Про те, як в довгих відносинах любов перетворюється в ненависть.

Мустафа Уррад, вік невідомий

Працював у газеті літературним редактором. Народився в Алжирі, переїхав до Франції у двадцятирічному віці. До Charlie Hebdo кілька років працював коректором у виданні Viva.

Фредерік Буассо, 42 роки

Працював в будівлі редакції доглядачем. Терористи з'ясували у Буассо, як пройти до приміщення Charlie Hebdo, а потім убили.

Ахмед Мерабе, 42 роки

Поліцейський. Патрулював найближчі вулиці 11-го округу Парижа, коли стався напад на Charlie Hebdo. Першим приїхав до місця події, був застрелений терористами на вулиці.

Франк Брінсоларо, 49 років

Працював особистим охоронцем головного редактора газети Стефана Шарбонье. Застрелений в приміщенні редакції.