Суспільство
12 квітня 2017
Обман від ПриватБанку: киянин розповів про те, як позбувся великої суми
Юрій Казаченко поділився історією про те, як з його карти зникли 10 тисяч гривень.
news-image

Користувач в Facebook Юрій Казаченко поділився історією про те, як з його карти зникли 10 тисяч гривень.

У суботу, 8 квітня він отримав смс про те, що його картка заблокована, пише «Є!» з посиланням на Наш Киев.

"З номера" ПриватБанк "надходить три поспіль СМС повідомлення такого змісту. Навіть з урахуванням того, що номер, з якого було надіслано повідомлення, належить ніби як" ПриватБанку "відразу ж виникло припущення, що це якийсь особливо хитрий обман, і природно по вказаним номером я дзвонити не став ", - написав Юрій.

Але чоловік вирішив перевірити стан рахунку через інтернет-банкінг.

"На головній сторінці висить повідомлення, що моя основна карта заблокована в зв'язку з підозрою на ймовірність підробки карти. Але найстрашніше це те, що на моєму рахунку замість, раніше присутніх там 10 192.27 грн. Залишилося тільки 71.67 грн", - повідомив він.

Судячи з історії транзакцій виявляється: що в 5 ранку того ж дня, з його карти був здійснений переказ коштів на суму 10 070.25 грн. (Включаючи комісію банку 0,5%) - разом 10 120.60 грн. в терміналі самообслуговування за адресою: Київ б-р. Кольцова д. 14к на ім'я одержувача: "Іващік Ігор Борисович".

У той же день він подав заяву про шахрайство і несанкціоноване використання грошових коштів з його особистої банківської карти.

"У перший же день події, за пропозицією співробітника служби підтримки банку, по телефону була подана заявка про шахрайство, з метою проведення подальшого банківського розслідування. На моє запитання співробітнику банку, чому не спрацював СМС-банкінг в момент, коли в 5 ранку з рахунку моєї карти була списана пристойна сума без СМС оповіщення - відповідь мені надати не змогли ", - розповідає Юрій.

Він також уточнив, з якої причини була заблокована карта.

"Якщо за логікою Приват банка все було добре "і даний переказ в 5 ранку в вихідний день на досить велику суму не був чимось підозрілим, мені аналогічно не було надано зрозумілої відповіді. Повідомили лише те, що мою заявку прийняли, і тепер будуть розбиратися ", - продовжує чоловік.

Пізніше банк звинуватив його, що він сам переказав гроші на чужий рахунок.

"Через кілька годин, інший співробітник банку мені радісно повідомляє що вони провели швидку перевірку та за її результатами зв'язалися з людиною, на ім'я якого була переведена зазначена сума з моєї картки, дана людина в свою чергу підтвердив що зі мною не знайомий і переказу не чекав. Більш того, за словами того ж співробітника банку, на рахунок того ж одержувача приблизно в той же самий час, були здійснені перекази грошових коштів з ряду інших карт після чого протягом декількох хвилин кошти були переведені в готівку, і найімовірніше це було зроблено за допомогою клону картки одержувача на ім'я - Іващік Ігор Борисович зі знанням його пін коду, тому зі слів самого власника карти в той день він грошей не знімав", - розповідає потерпілий.

У банку йому запропонували по телефону оформити заяву про повернення коштів і дати згоду на розкриття "банківської таємниці" щодо його як клієнта банку при запиті з правоохоронних органів для надання їм усієї необхідної інформації щодо всіх моїх рахунків.

Чоловік дав попередню згоду і сказав що якщо буде офіційний запит, то він згоден на розголошення всієї особистої інформації, яка є у "ПриватБанку". Але якщо на даний момент такого запиту з поліції немає, то він надасть даний дозвіл без проблем - по першому офіційному вимогу.

Працівник банку повідомив, що на повернення коштів потрібно від 5 до 7 днів.

"Ще через кілька годин я знову дзвоню в банк за зовсім іншим питання - щодо оформлення нової платіжної картки, і в голосовому меню автовідповідач мені повідомляє, що заявка на повернення грошових коштів була відхилена через те, що банком не було зафіксовано ніяких протиправних дій в щодо моєї платіжної карти ", - обурений чоловік.

Потім він відправився в найближче відділення банку за адресою просп. Маршала Рокоссовського 8, де співробітники йому повідомили, що заявка на повернення коштів була відхилена у зв'язку з його відмовою розкриття "банківської таємниці".

Чоловік на місці написав заяву, що дає згоду на розкриття даних.

"У цей момент, в банк заходить дівчина, яка починає розповідати сусіднього співробітнику історію аналогічну тій, що трапилася зі мною: 3 СМС поспіль про блокування банківської карти в суботу і повідомлення в особистому кабінеті" Приват 24 "що її карта, так само як і моя, була з великою ймовірністю підроблена, це і є причиною її блокування. Історія відрізняється від моєї за винятком тільки одного нюансу, у дівчини на карті не було коштів і відповідно, зловмисники ними не змогли скористатися. Як з'ясувалося в момент нашої розмови, б нкомат яким ми обидва користувалися в останній раз в один і той же день 1.04.07 знаходиться по вулиці Маршала Тимошенко 14 - метро Мінська (кут ринку, біля магазину "Космо") і до моменту блокування карти, ні фізично, ні онлайн, даною карткою я паче не розраховувався ", - розповів чоловік.

За його словами, співробітники банку запевнили, що передадуть цю інформацію по конкретному банкомату для перевірки в службу безпеки, але поки він писав заяву, дівчина із заблокованої картою отримала нову картку і пішла з банку. Пізніше з'ясувалося, що без неї співробітники банку не можуть подати заявку на перевірку банкомату.

"В передчутті що це не буде зайвим, номер телефону дівчини на ім'я Марія я зберіг, і в разі необхідності вона згодна підтвердити аналогичность даної ситуації з блокуванням її платіжної картки в зв'язку з підозрою створення дубліката без її відома", - продовжив оповідач.

Крім дівчата з банку, серед знайомих чоловіка є ще, як мінімум одна людина, яка в той же день з того ж банкомату на м. Мінська знімав гроші зі своєї картки, і надалі в ту ж суботу карта так само, як і попередні дві була заблокована з метою безпеки в зв'язку з ймовірністю її підробки.