Політика
13 квітня 2017
Кількість заручників, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях, збільшилась - Ірина Геращенко
Перший заступник голови Верховної Ради розповіла про результати останніх переговорів Тристоронньої контактної групи.
news-image

За останній місяць кількість заручників, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях, зросла до 126 осіб. Про це сьогодні розповіла під час брифінгу у Парламенті перший заступник голови ВР, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко, повідомивши про результати останніх переговорів у Мінську, передає кореспондент «Є!»

"На жаль, сьогодні ми можемо констатувати той факт, що кількість заручників, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, за останній місяць зросла до 126 осіб. Це свідчення того, що окупанти усвідомлюють, що заручники є фактором шантажу й тиску на Україну", - сказала вона.


Ірина Геращенко зауважила, що протягом кількох місяців процес звільнення заручників було заблоковано.

"Останній місяць ми у рамках Мінської групи спілкувалися на тему - яка саме міжнародна організація засвідчить відмову кількох сотень людей, які здійснили злочини проти України, але там, де дозволяє наше законодавство є можливість помилувати цих людей заради звільнення заручників, що знаходяться на окупованих територіях.

Представники ОРДЛО, що контролюються Російською Федерацією, категорично відмовилися до залучення до цієї місії представників Міжнародного комітету червоного хреста. Потім погодилися на залучення комітету спеціальної місії ООН з прав людини, але наприкінці березня і ця спільна домовленість була скасована", - розповіла пані Ірина.

За її словами, українська сторона весь час пропонувала компромісні варіанти, і наразі вдалося досягти домовленості, що до цієї місії, яка буде відбуватися під повним контролем ОБСЄ, долучиться офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Зараз вирішується питання про те, як буде відбуватися збір відмов від цих людей, які не бажають переїжджати на окуповану територію.

"Нам вдалося досягти крихкого компромісу щодо допуску Міжнародного комітету червоного хреста до тюрем на окупованих територіях і ми отримали обіцянку, що у ці пасхальні дні Міжнародний комітет червоного хреста зможе принести передачі українським заручникам. Також вчора була можливість передати листи від хлопців, які знаходяться в Макіївській колонії родинам заручників", - сказала Ірина Геращенко.

Як повідомила політик, представники "ДНР" та "ЛНР" вимагають від України в рамках звільнення передати їм 62 особи, які здійснили надважкі злочини проти держави - вбивства, зґвалтування, мародерства.

"Є ще тридцять людей у цьому списку, які не мають жодного відношення до АТО, а причетні до терактів в Одесі та Харкові. І представники ОРДЛО вимагають звільнити цих людей також", - сказала вона.

Ірина Геращенко зауважила, що серед українських політиків останнім часом з'явилися популісти, які хочуть перекласти всю відповідальність за звільнення заручників "з Кремля і Путіна на чинну українську владу, причому самі ці популісти не доклали жодних зусиль у вирішення питання заручників".

"Ми працюємо для того, щоб кожна українська родина, яка чекає звістку про звільнення близької людини, нарешті її отримала", - наголосила Ірина Геращенко, закликавши кожну фракцію парламенту взяти опіку над сім'ями заручників.
Читайте також: Пільги необхідно призначити лише тим, хто зі зброєю в руках захищав Україну - Сергій Мельничук
Читайте також: Київська ветеранська організація влаштує ходу на 9 травня