Україна може втратити майже 4 мільярди доларів китайського фінансування
Україна досі не надала конкретну програму фінансування.
news-image

Причиною втрати китайських коштів є неузгоджені дії в міністерствах і в держкомпанії "Нафтогаз України", а також закінчення терміну надання конкретної програми такого фінансування.

Україна досі не надала конкретну програму фінансування для Китайського банку розвитку, пише Reuters, передає «Є!». У червні цього року Україна повинна надати пропозиції щодо інвестиційних проектів, щоб отримати заявлене фінансування.

Тим не менш, відповідні урядові відомства України досі не підписали жодного вугільного або газового проекту, які могли б фінансуватися за рахунок кредиту з Китаю. Кредитну угоду з Китайським банком розвитку було підписано ще у 2012 році.

В уряді планують подати вчасно мінімум один проект: голова дочірньої компанії "Нафтогаз України" "Вуглесинтезгаз України" Андрій Супрун не впевнений, що всі пропозиції для китайського банку будуть готові вчасно.

Сума кредиту величезна і кредит – під українською державною гарантією. Проект такого масштабу є політичним. У зв'язку з цим, це питання потребує єдиної позиції в секторах економіки, енергетики і фінансів, – сказав він.

Супрун також підтвердив, що існує певна неузгодженість у позиціях "Вуглесинтезгазу" і Міністерства енергетики. Однак він не уточнив, в чому саме вона полягає.