Політика
9 січня 2015
Євразійський Союз Путіна дав тріщину - Financial Times
З допомогою ЄАЕС Путін хоче відродити для себе імперію
news-image

Протистояння Москви із Заходом через Україну і падіння курсу рубля демонструють, що основа мрія Володимира Путіна про створення сильної євразійської економічної сили дала тріщини тріщини.

Про це пише оглядач Кетрін Хілл з Financial Times в статті "Росія: Загрози ізоляції", передає Є | Єдність.інфо.

Через три роки після того як Росія, Білорусія і Казахстан відмовилися від контролю на своїх кордонах для більш ефективного ведення бізнесу, на білоруському КПП "Червона гірка" на кордоні з Росією знову з'явились митники. Вони ретельно перевіряють майже всі транспортні засоби. що перетинають кордон.

"Цього не повинно було трапитися. 1 січня набув чинності договір про Євразійський економічний союз (ЄАЕС), який повинен об'єднати три держави в регіональний клуб із загальним ринком, а згодом і з загальною валютою. Цього року до союзу приєднаються Вірменія і Киргизія, але Росія сподівається, що в кінцевому рахунку до нього приєднаються всі республіки колишнього СРСР", - пише оглядач.

Багато росіян розглядають ЄАЕС як основний засіб для повернення колишньої величі. Але, як сказав в інтерв'ю FT неназваний дипломат, який представляє в Москві одну з держав Східної Європи, плани з розширення блоку очевидні - з їх допомогою Путін хоче відродити для себе імперію.

Проте останнім часом Білорусія, яка є одним з основних партнерів Россії в ЄАЕС, не тільки повернула прикордонний контроль, але також заявила про намір повернути взаєморозрахунок між країнами в доларах, а не в рублях. На думку російських експертів, нинішній розвиток ситуації може поставити під удар регіональну інтеграцію, повідомляє газета.

Відзначається, що, незважаючи на те що Путіна вважають лідером, який зумів повернути повагу і славу Росії у світі, через його політику в минулому році Росія потрапила практично в ізоляцію. Але Заходу і сусідам Росії навряд чи варто радіти. Існує думка, що поведінка Росії може стати небезпечнішою, якщо Путін відчує себе притиснутим до стінки.

Дипломатичне джерело FT відзначив: "Євразійський союз розглядався як платформа для повернення Росії статусу глобальної сили, але зараз це не більше, ніж фантазія".