Джамала розповіла кого б вона хотіла бачити представником Євробачення від України
Разом з Андрієм Данилко і Костянтином Меладзе була в журі національного відбору Євробачення-2017
news-image

"Я не в захваті від національного відбору Євробачення цього року. Мені, чесно кажучи, хотілося, щоб Україну представляла "ДахаБраха" або, скажімо, ONUKA. Проект з потужним, але інтелігентним українським мелосом. Щоб ти одразу розумів, звідки цей артист. Але нічого подібного на відборі не було, - розповіла переможниця Євробачення-2016 Джамала, інформує «Є!», з посиланням на gazeta.ua.

Разом з Андрієм Данилко і Костянтином Меладзе була в журі національного відбору Євробачення-2017. Віддала свій голос за рок-гурт із Полтави O.Torvald. Цьогорічний пісенний конкурс пройде 9-13 травня в київському МВЦ. Візьмуть участь представники 42 країн.

"Треба було вибрати когось, хто може дати потужний концертний звук. Дуже хотілося, щоб Україна показала справжнє живе виконання. Всі ми знаємо, як можна наворотити в мінусовці. Але уявіть глядача, який не особливо любить Євробачення. І ось він вмикає телевізор, і він повинен отримати щось – емоцію, яка повинна відразу його "включити". Немає часу на куплет, приспів, а тим більше на те, щоб дочекатися гарного бриджу або гітарного соло. "Чіпляє" перша емоція. І саме такого артиста, що здатний видати сильну емоцію, я й шукала. Для мене важливо було, щоб український виконавець – в даному випадку O.Torvald – виступив дуже яскраво і переміг, насамперед, себе. Так,лідеру гурту Жені Галичу треба працювати і над вокалом, і ще багато над чим. Але бездоганних виконавців на відборі не було. Їх взагалі не буває. Участь у Євробаченні – це дуже складно. Я не люблю конкурси, як би парадоксально це не звучало. Їх потрібно тільки вигравати, інакше сенсу брати участь немає. І навіть не в першому місці справа. Найважливіше – виграти в очах своєї аудиторії. Наприклад, в Євробаченні-2016 брав участь грузинський гурт Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz. Вони були такі нарочито неформатні, ніби з рок-фестивалю. Вони в підсумку опинилися десь на 30-му місці, але не в цьому суть. Коли вони отримали максимум балів від Великої Британії – а в цей момент вони сиділи навпроти нас, я це бачила, – вони були в захваті: "Yes! Ми перемогли!". Ці британські 12 балів були для них важливіші за перемогу в конкурсі, їм більше ніхто й не був потрібен!"

Джамала поруч з новим сортом тюльпанів названим на її честь

Для Євробачення-2016, яке проходило в столиці Швеції Стокгольмі Джамала написала пісню "1944". Присвятила композицію своїй бабі, яка під час депортації сталінським режимом кримських татар утратила дитину.

 

"Це перший випадок за досить тривалий термін, коли виконавець пісні-переможця є також автором і музики, і слів. Крім того, мало хто знає, що до того, як ми виграли Євробачення, "1944" зібрала безліч інших нагород. Наприклад, спеціальна премія за найкращий рядок в тексті конкурсної пісні поетичної спільноти Нідерландів, "Найкраща пісня" на думку коментаторів Євробачення та інші, продовжує Джамала. - Тобто це була повна, заслужена перемога нашої команди, і я щаслива, що кожна людина в ній була з України! Це не робота якихось західних "фірмачів": всі ці "фірмачі" – українці. Минув рік. Темп тепер божевільний! Дуже багато запитів звідусіль, з різних сфер. Мене хочуть бачити мене в якихось абсолютно немислимих проектах. Не знаю, за кого мене мають, запрошуючи на якісь саміти в НАТО, у Вашингтон, в усі точки світу з якимись спічами. Але якщо я потрібна не як співачка Джамала, а тільки для того, щоб ходити по фуршетах з келихом, розповідати про наш біль, – це не до мене. Так, я чітко висловлюю свою громадянську позицію, але до політики я мати відношення не хочу".

 

Читайте також: Росія відмовилася від участі у цьогорічному Євробаченні