Світ
18 квітня 2017
В Болгарії у водопровідній воді виявлено уран
У водопровідній воді виявлено 14-кратне перевищення гранично допустимих концентрацій (ГДК) урану.
news-image

Спеціальна міжвідомча комісія у вівторок почала дослідження джерел води в місті Хасково в південній частині Болгарії, де у водопровідній воді виявлено 14-кратне перевищення гранично допустимих концентрацій (ГДК) урану. Міністерство охорони здоров'я Болгарії перед великодніми святами заборонило тут використання водопровідної води, передає «Є!»

"Всупереч незначній загрозі здоров'ю, як превентивний захід, міжвідомча комісія рекомендувала не використовувати воду з центрального водопроводу в місті Хасково для харчових цілей. Вода без обмежень може бути використана для потреб гігієни", - йдеться в повідомленні Міністерства охорони здоров'я Болгарії.

У відомстві уточнили, що для потреб населення в житлові квартали доставлені цистерни з питною водою, а в лікарні і дитячі установи - пляшки з мінеральною.

Губернатор Хасково Мінко Ангелов поінформував, що невідповідність нормальних показників за рівнем вмісту урану було виявлено у воді ще в жовтні минулого року. Однак ці дані були оприлюднені лише в квітні 2017 року, після того, як в контрольних пробах знову було виявлено перевищення ГДК урану.

На думку експертів, забруднення води відбулося через відсутність контролю за станом шахт, де понад 30 років тому добувався уран. У 1992 році болгарський уряд прийняв рішення про припинення видобутку урану в регіоні і закрило 48 шахт. Було оголошено, що всі вони надійно законсервовані.

Прокуратура за фактом затримки надходження інформації про забруднення питної води ураном почала власну перевірку, її результати повинні бути відомі протягом 20 днів. Місцеве населення організувало ініціативний комітет і збирає підписи серед мешканців міста з вимогою проведення повної диспансеризації городян і покарання винних у забрудненні води.

Читайте також: Принц Гаррі розповів, що втрата матері в юному віці й подальше стримування емоцій залишили серйозний вплив на його життя
Читайте також: Меланія Трамп м'яко натякнула чоловікові на помилку (відео)