Політика
18 квітня 2017
Україна повинна готуватись до масового повернення заробітчан, - Валерій Коновалюк
Очікується, що безвізовий режим для України почне працювати влітку цього року.
news-image

Влада має приготуватися до повернення мільйонів трудових мігрантів в Україну.

Про це заявив економіст, лідер ВО «Нова Україна» Валерій Коновалюк, інформує «Є!», з посиланням на apostrophe.ua.

За словами Коновалюка, близько 5 мільйонів трудових мігрантів, які працюють в Європі, після запровадження безвізу почнуть масово повертатися додому.

«Безвіз, у залежності від дій влади, може стати як порятунком для української економіки, так і загрозою для країни. Влада повинна підготуватися до повернення мільйонів заробітчан. За даними Державної служби зайнятості, 5 мільйонів українців працюють за межами країни. Тільки у Польщі – 1,2 мільйона заробітчан. У Чорткові на Тернопільщині до 70% жителів працюють за кордоном», – зазначив Коновалюк.

Експерт наголосив, що напередодні Великодня МЗС України нагадав, що безвіз не дає право на працевлаштування, навчання та ін. – лише на поїздки з приватною метою.

«Це не дивно, тому що українські чиновники, прагнучи отримати безвіз за всяку ціну, пішли на максимальні поступки європейцям: вільний допуск туристів в ЄС було отримано в обмін на більш жорсткі умов для трудових мігрантів з України в Європі», – написав Коновалюк.

Він зазначив, повернення трудових мігрантів – це шанс для України, але їм необхідно ще правильно скористатися.

«Необхідно реінтегрувати величезну кількість людей, дати їм роботу за фахом, соціальні гарантії та перспективу. Це можливо, тільки якщо перезапустити українську економіку на абсолютно нових принципах. Нинішня структура вітчизняної економіки не здатна у короткі терміни прийняти не те що мільйон колишніх мігрантів, а хоча б сто тисяч», – заявив Коновалюк.

Економіст впевнений, що вже сьогодні Кабмін має подумати стратегічно та вирішити, як реінтегрувати величезний трудовий ресурс у вітчизняну економіку.

«У нас залишився рік-півтора до першої хвилі тих, хто повертатиметься. Часу для підготовки залишилося обмаль, тому діяти слід максимально швидко», – резюмував Коновалюк.

6 квітня Європарламент проголосував за безвізовий режим для України. Рішення повинні ще схвалити Комітет постійних представників країн-членів ЄС (COREPER) та Рада ЄС. Після цього документ повинен бути підписаний та опублікований. Очікується, що безвізовий режим для України почне працювати влітку цього року.

Читайте також: Російський суд заочно виніс вирок Яценюку
Читайте також: У Росії заявили, що готові надати громадянство екс-беркутівцям втікачам