Резонанс
19 квітня 2017
Представник МВФ в Україні заявив, що ринок землі має запрацювати 2018-го
Зараз над проектом реформи працює уряд.
news-image

Після того, як 3 квітня Рада директорів МВФ ухвалила рішення про виділення Україні четвертого траншу за програмою розширеного фінансування, а також було оприлюднено оновлений меморандум про економічну і фінансову політику, дискусії щодо подальших реформ в Україні знову загострилися.

Про поради головного кредитора країни щодо найближчих реформ, зокрема, пенсійної і земельної, журналісти ВВС Україна говорили із постійним представником МВФ в Україні Жеромом Ваше, передає «Є!»

ВВС Україна:Чергова місія МВФ щойно завершила роботу в Києві. За словами міністра фінансів, однією із головних тем переговорів була пенсійна реформа. І, наскільки ми розуміємо, на погляд МВФ, у цій реформі має враховуватися підвищення пенсійного віку. Водночас від уряду ми весь час чуємо, що він знайде інші шляхи покриття величезного дефіциту Пенсійного фонду. Чи вдалося знайти порозуміння у цьому питанні?

Жером Ваше: Пенсійну реформу ми обговорювали серед інших питань, - але це не було єдиною темою. Зараз уряд розробляє проект реформи, який має представити у належний час. Важливо, аби у цій реформі була дана переконлива відповідь на серйозні виклики і проблеми, із якими зіткнулася пенсійна система України.

Ми бачимо, що пенсійна система не може надалі існувати у тому вигляді, в якому вона існує зараз, як фіскально, з точки зору бюджету, так і соціально. Вона не в стані забезпечити пристойні пенсії, - а саме це і має бути метою на майбутнє. Вона має величезний дефіцит. Певною мірою проблеми України схожі на ті, з якими стикнулися інші країни. Це і старіння населення, і зменшення кількості населення.

Але у випадку України ці проблеми ще більше загострилися, бо тут ми ще й бачимо відтік населення, яке могло би бути потенційними донорами пенсійної системи. Система, яка зараз існує, є неефективною щодо пенсійного віку. Мається на увазі вік, у якому люди фактично йдуть на пенсію, а не офіційно задекларований вік. Це призводить до того, що притік нових пенсіонерів до системи є завеликим, і він дедалі зростає.

Існує не так багато варіантів вирішення цієї проблеми. Звісно, треба враховувати і те, що донорів системи недостатньо. І це також важливе питання. При такому співвідношенні між платниками податків і пенсіонерами важко говорити про стабільність системи. Але ще важливіше звернути увагу на проблему ефективного пенсійного віку, який зараз є надто низьким. Саме це ми і зробимо у проекті пенсійної реформи.

ВВС Україна: Прем'єр-міністр Гройсман говорив, що пенсійна реформа, яку уряд має презентувати найближчим часом, не передбачає підвищення пенсійного віку. І він також запевняє, щовже до 2024 року Пенсійний фонд буде бездефіцитним. Крім того, уряду жовтні цього року планує підвищити деякі пенсії. Тож виглядає, що те, що ми почуємо від уряду за тиждень-другий, відрізнятиметься від того, що радить уряду МВФ?

Ж.В.: Важливо, аби досить швидко були зроблені кроки, які б мали суттєвий, тривалий і позитивний ефект на пенсійну систему, щоб за певний час вони знизили дефіцит пенсійної системи. Цього можна досягти передусім завдяки вирішенню питання ефективного пенсійного віку.

При цьому треба зробити так, щоб з часом система забезпечувала кращі пенсії. Але так, є низка варіантів, як це зробити, і, наскільки ми розуміємо, саме це уряд і вирішує зараз.

ВВС Україна: Чи може статися так, що запропонований урядом варіант буде суперечити меморандуму з МВФ, і це вплине на виконання програми розширеного фінансування?

Ж.В.: Це залежатиме від того, наскільки запропонований проект відповідатиме головним цілям реформи. Реформа має дати відповідь на виклики, із якими зіткнулася пенсійна система, і зробити її фіскально і соціально витривалою.

ВВС Україна: Ще один важливий "маяк" у погоджених із МВФ реформах - це питання ринку сільгоспземель. В цьому питанні також точаться довгі і запеклі суперечки щодо того, чи можна дозволяти іноземцям купувати землю в Україні, або ж як не повторити помилки індустріальної приватизації, коли більшість промислових активів опинилися в руках кількох олігархів. Як, на вашу думку,має виглядати ідеальна земельна реформа?

Ж.В.: Ми вважаємо, що земельна реформа є одним із важливих шляхів прискорити економічне зростання у середньостроковій перспективі. В українському аграрному секторі все ще є великий незадіяний потенціал.

Український аграрний сектор вже є досить великим, але також досі є простір для зростання, як обсягів виробництва, так і продуктивності. Нинішня система не забезпечує усіх цих можливостей, особливо це стосується фермерських господарств. І я, звісно ж, погоджуюся, що ми маємо вчитися з досвіду і помилок в Україні, так само, як і з досвіду інших країн і того, як вони підійшли до питання ринку землі. Першочергове завдання, щоб власники землі отримали найбільшу користь від цієї власності.

Потім також важливий нормальний прозорий ринок землі зі зрозумілими цінами. Крім того, важливо, аби у середніх та дрібних фермерів була можливість інвестувати й отримати банківські кредити.

ВВС Україна: Тож як все має виглядати?

Ж.В.: Зараз над проектом реформи працює уряд, який залучає різних партнерів, і визначає, якою має бути ця реформа. Сподіваємося, що ринок землі має запрацювати у 2018. Але треба, щоб цей ринок був достатньо глибоким і прозорим. На цьому ринку банківські кошти також мають стати доступними для фермерів.

ВВС Україна: Ці два "маяки" - пенсійна і земельна реформа - вже кілька разів відтерміновувалися. Зараз ми ідемо за графіком, чи знову відстаємо?

Ж.В.: Поки що казати зарано. Це правда, що, наприклад, термін виконання пенсійної реформи ми вже два рази переносили. Крім того, зараз існує хороше вікно можливостей. Прем'єр-міністр заявив, що саме ці реформи є його пріоритетом на найближчий місяць, тож сподіваємося, що ми побачимо позитивні зрушення у цих напрямках.

 

Читайте також: На засіданні Кабміну розповіли, як працюватиме безвізовий режим і біометричні паспорти
Читайте також: «Коментувати не збираюсь»: Дорн у Києві втік від журналіста ТСН (відео)
Читайте також: СБУ: В Одесі перед Великоднем вдалося запобігти проведенню проплаченої акції, яку організувала РФ (відео)