Суспільство
20 квітня 2017
США готові повернути Україні гроші, вкрадені Лазаренком – ГПУ
Єнін розповів, що США готові повернути Україні вкрадені Лазаренком активи.
news-image

Влада США поверне Україні кошти, вкрадені колишнім прем'єр-міністром Павлом Лазаренком, за певних умов. Про це в інтерв'ю УНН заявив заступник генерального прокурора Євген Єнін, передає «Є!».

Це не будуть просто гроші, перераховані до бюджету України. Буде певним чином обумовлено ті умови і завдання, на які будуть ці гроші витрачені, – розповів Єнін.

Він зазначив, що кошти можуть бути повернуті з метою боротьби з бідністю, для підтримки охорони здоров'я або боротьби з корупцією в Україні.

Ці питання будуть стояти окремо на порядку денному українсько-американських переговорів, – пояснив заступник генпрокурора.

У Генпрокуратурі схильні вважати, що процес повернення активів займе певний час, оскільки кошти розміщені на рахунках п'ятьох різних юрисдикцій.

У деяких юрисдикціях ми можемо говорити про ледь не автоматичне визнання рішень американського суду, у деяких юрисдикціях нам доведеться проводити дво- або тристоронні переговори із залученням уряду США. І тоді ми будемо бачити, як рухатиметься процес повернення коштів, – додав Єнін.

Павло Лазаренко був прем'єр-міністром України у 1996–1997 роках. Після конфлікту з президентом Леонідом Кучмою пішов в опозицію, а з початком кримінального розслідування втік за кордон.

У 1999 році він був затриманий у Нью-Йорку під час спроби перетнути кордон за підробленим паспортом. У США Лазаренка обвинувачували у відмиванні грошей, отриманих незаконним шляхом і переведених на закордонні рахунки у 1994–1999 роках. У серпні 2006 року був засуджений судом у Каліфорнії до дев'яти років тюремного ув'язнення та штрафу в розмірі мільйонів. 1 листопада 2012 року вийшов з американської в'язниці Terminal Island на волю.