Представник МВФ: Підвищення пенсійного віку в Україні є критично важливим для продовження співпраці
МВФ: Україна має другий за розміром дефіцит Пенсійного фонду у світі.
news-image

Підвищення ефективного пенсійного віку є критично важливим для продовження співпраці України та Міжнародного валютного фонду. Про це заявив директор європейського департаменту МВФ Пол Томсен на онлайн-прес-конференції у Вашингтоні, передає «Є!» з посиланням на УНІАН.

Пенсії дуже-дуже низькі, їх реальний розмір зменшила інфляція. Є необхідність їх збільшення, але це повинно відбуватися паралельно з параметричними змінами у пенсійній системі, які дадуть змогу відновити фінансову життєздатність. Таким чином, підвищення низького віку виходу на пенсію, підвищення ефективного пенсійного віку – критично важливе, – зазначив він.

Томсен повідомив, що стосовно цього питання відбуваються дискусії в контексті наступного перегляду програми співпраці МВФ і України.

Пенсійна реформа – важлива частина наступного перегляду програми, і підвищення ефективного пенсійного віку є її частиною, – сказав він.

За словами представника МВФ, пенсійна реформа була частиною програми співпраці України та Фонду від самого її початку й кілька разів відкладалася.

Україна має серйозні проблеми з пенсійною системою. Я думаю, що це другий за розміром дефіцит Пенсійного фонду в світі. Це комплексна проблема. В Україні дуже велика кількість пенсіонерів по відношенню до кількості людей, які сплачують внески у Пенсійний фонд, це співвідношення один до одного, – підкреслив Томсен.

18 квітня видання "Економічна правда" опублікувало статтю голови місії МВФ в Україні Рона ван Родена "Україна потребує реформування пенсійної системи. Терміново". У ній голова місії звернув увагу на велику кількість в Україні пенсіонерів, пропорція яких по відношенню до працевлаштованих громадян становить "майже один до одного".