Суспільство
25 квітня 2017
Чи мають право добровольці–іноземці, які захищають Україну, отримати статус учасників бойових дій? - відповідь Міноборони
Юридична служба ЗСУ дає роз'яснення.
news-image

Добровольці – іноземці, які захищають Україну, мають право отримати статус учасників бойових дій. Про це пише на своїй Фейсбук-сторінці Юридична служба Збройних Сил України, передає «Є!»

"На цей час є всі законні підстави надання статусу учасників бойових дій окремим військовослужбовцям-іноземцям. Відповідно до статті 26 Конституції України іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України, за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України", - пише юридична служба.

Зазначається, що згідно частини 6 статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» у випадках, передбачених законом, іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, можуть у добровільному порядку (за контрактом) проходити військову службу у Збройних Силах України. А частиною 9 вказаної статті встановлено, що до категорії військовослужбовців прирівнюються іноземці та особи без громадянства, які відповідно до закону проходять військову службу у Збройних Силах України.
 
"Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачає, що учасниками бойових дій, серед інших, визнаються військовослужбовці Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення (пункт 19 частини 1 статті 6 Закону)", - пояснюється у дописі.
При цьому, слід звернути увагу на те, що на розгляд комісії з питань надання статусу учасника бойових дій окрім документів, визначених постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпечення її проведення» від 20 серпня 2014 року за № 413 військовослужбовцям-іноземцям слід подавати належним чином завірені копії військового квитка, контракту про службу в Збройних Силах України, інші документи щодо підтвердження військової служби тощо.