Події
26 квітня 2017
МЗС вимагає від Росії негайно звільнити Руслана Зейтуллаєва
Це судове рішення стало, на жаль, черговим доказом повної ангажованості російської судової системи.
news-image

Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує протиправне і антигуманне рішення Північно-Кавказького окружного військового суду (м.Ростов-на-Дону), яким громадянина України Руслана Зейтуллаєва, що незаконно утримувався на території РФ, позбавлено волі на 12 років.

Про це йдеться у відповідній заяві відомства, повідомляє «Є!» з посиланням на ZIK.

«Це судове рішення стало, на жаль, черговим доказом повної ангажованості російської судової системи, яка в умовах пануючого в Росії тоталітарного режиму перетворилася на інструмент репресій проти незгодних з безправ’ям, диктатом і російською агресією», – наголосили в МЗС.

У відомстві зазначили, що справа Руслана Зейтуллаєва підтверджує також, що Росія не має жодних намірів припиняти дискримінаційні дії щодо представників кримськотатарського народу, попри відповідний наказ Міжнародного суду ООН.

МЗС України вимагає від російської сторони припинити протиправні дії проти громадян України, відновити повагу до міжнародного права і рішення Міжнародного Суду ООН та негайно звільнити Руслана Зейтуллаєва з метою його безперешкодного повернення в Україну.

«Закликаємо міжнародну спільноту вжити заходів з метою посилення політичного та дипломатичного тиску на Російську Федерацію задля звільнення Руслана Зейтуллаєва та інших громадян України, які незаконно утримуються в РФ, спільно виступити на захист життя, безпеки та загальнолюдських прав громадян України, які стали заручниками агресивної політики Російської Федерації проти України», – йдеться у заяві.

Раніше повідомлялося, що Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив до 12 років колонії суворого режиму кримського татарина Руслана Зейтуллаєва, обвинуваченого в організації в Криму осередку «Хізб ут-Тахрір».