Суспільство
27 квітня 2017
На Прикарпатті знайшли 4 тис. унікальних фотографій з життя гуцулів (фото)
Знайшлися чудові знімки гуцульської художниці і поетеси Параски Плитки-Горицвіт.
news-image

У музеї відомої художниці, поетеси і фольклориста Параски Плитки-Горицвіт, який знаходиться в селі Криворівня Івано-Франківської області, виявили унікальний фотоархів про життя гуцулів, повідомляє «Є!» з посиланням на РБК.

Знімки знайшли троє киян - художниця Інга Леві, кінооператор Максим Руденко і його дружина Катерина Бучацька. В інтерв'ю "Радіо Свобода" Леві розповіла, що коробку з фотографіями виявили під ліжком у музеї. До недавнього часу Плитка-Горицвіт була відома як гуцульська художниця і письменниця.

Однак ніхто раніше не знав, що вона ще і фотографувала. Тільки після знайдення фотоархіву вдалося дізнатися, що спонукало її до фотографування. 

Після повернення з ГУЛАГу Плитка-Горицвіт зіткнулася з тим, що люди бояться її. Щоб подолати цей бар'єр вона фотографувала людей і роздавала їм готові фотографії. Фотографувала Плитка-Горицвіт з 1960-х років до 1990-х. На фотографіях зображені пейзажі Криворівні та її жителів. Всі знайдені негативи забрали в Київ. Зараз їх очистили і закріпили, щоб вони не руйнувалися. Також ці роботи відсканували.

За словами Леві, весь цей архів належить і буде належати сільській громаді, а їх група, яка називається "Ініціативна група по збереженню фотоархіву Параски Плитки-Горицвіт", буде займатися систематизацією фотоархіву і популяризацією, тобто виставками.